Cinci morminte pictate vechi de cel puțin 4.000 de ani, descoperite în apropiere de Cairo
Cinci morminte pictate vechi de cel puțin 4.000 de ani au fost descoperite de arheologi în Saqqara, antică necropolă din apropiere de Cairo.
Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a transmis că în timpul unor excavații au fost descoperite aceste cinci cripte, dar și mai mult de 20 de sarcofage, jucării, bărci din lemn și măști, între altele.
Mormintele au cel puțin 4.000 de ani vechime, datând dintr-o perioadă întunecată din istoria Egiptului antic, când regimul din Vechiul Regat a fost înlăturat și instabilitatea politică a dus la distrugerea de monumente și lucrări de artă. Astfel, din această perioadă nu există multe artefacte.
Criptele recent descoperite sunt bine conservate și, în mod special, decorate bogat, relatează Reuters. Pe lângă picturi, unele ce par să reprezinte ofrande de hrană, aici au fost găsite statui de mici dimensiuni și vase din lut.
Este considerat că mormintele, aflate lângă piramida faraonului Merenre I, au fost ale unor înalți oficiali și consilieri de la curte.
A fost determinată identitatea doar în două cazuri – un mormânt este al unui oficial numit Iry, iar celălalt, al unei femei numite Petty, care era deopotrivă preoteasă a zeiței Hathor și cosmeticiană pentru Merenre I.
Menenre I este crezut că a fost tatăl lui Pepi II, cel mai important faraon al acelei perioade, a cărui domnie ar fi durat mai mult de 90 de ani.
În Saqqara se fac săpături de câteva luni. Guvernul egiptean a anunțat în noiembrie 2021 că aici a fost descoperit mormântul unui trezorier al faraonului Ramses II, în care se aflau câteva picturi murale intacte.
Toate aceste săpături și descoperiri fac parte din campania guvernamentalăă „Follow The Sun”, prin care dorește atragerea unui număr cât mai mare de turiști. Economia țării se bazează în mare parte pe turism, domeniu care a avut de suferit mai ales din cauza pandemiei.