Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  UPDATE – Cinci scriitoare, între finaliștii pentru premiul International Booker pe 2022
lista scurta international booker

UPDATE – Cinci scriitoare, între finaliștii pentru premiul International Booker pe 2022

Lista scurtă pentru premiul International Booker pe 2022 este dominată de femei, iar Olga Tokarczuk, laureată cu Nobel pentru Literatură, l-ar putea câștiga anul acesta pentru a doua oară.

Prestigiosul premiu are și o valoare financiară, de 50.000 de lire sterline, și este acordat pentru opere literare de ficțiune traduse în limba engleză și publicate în Marea Britanie sau în Irlanda.

Cinci dintre cei șase finaliști sunt femei, între care o autoare și o traducătoare care au mai câștigat în trecut premiul: Olga Tokarczuk și Jennifer Croft. Restul scriitorilor au fost aleși pentru primele lor traduceri în limba engleză.

Romanele de pe lista scurtă au fost traduse din coreeană, norvegiană, japoneză, spaniolă, hindu și poloneză.

Potrivit comitetului de selecție, lucrările literare alese din 135 de înscrieri sunt originale, captivante și explorează trauma, fie la nivel individual, fie la nivelul societății. Câștigătorul va fi anunțat pe 26 mai 2022.

Lista scurtă este alcătuită din: „Heaven”, de Mieko Kawakami (tradusă de Sam Bett și David Boyd), „Elena Knows”, de Claudia Piñeiro (tradusă de Frances Riddle), „A New Name: Septology VI-VII”, de Jon Fosse (tradusă de Damion Searls), „Tomb of Sand”, de Geetanjali Shree (tradusă de Daisy Rockwell), „The Book of Jacob”, de Olga Tokarczuk (tradusă de Jennifer Croft), și „Cursed Bunny”, de Bora Chung (tradusă de Anton Hur).

Update

„Tomb of Sand”, scrisă de Geetanjali Shree și tradusă de Daisy Rockwell, a câștigat International Booker 2022.

Credit foto: thebookerprizes.com