Descoperire excepţională în Italia a 24 de statui din bronz, vechi de peste 2.000 de ani/ Galerie foto
Arheologi italieni au descoperit 24 de statui antice din bronz, extrase din nămolul vechilor izvoare termale din Toscana, în perfectă stare de conservare după două milenii.
Statuile reprezintă divinităţi venerate în sanctuarul din San Casciano dei Bagni, stabilit în perioada etruscă înainte de a fi dezvoltate sub romani, potrivit Ministerului italian al Culturii.
Ofrande şi monede, descoperite în sit
Ofrande, precum și aproximativ 5.000 de monede de aur, argint și bronz au fost, de asemenea, descoperite în timpul a trei ani de săpături în acest sit care atrage vizitatori pentru apele sale termale.
Este vorba despre o descoperire „de neegalat”, care va face lumină asupra perioadei în care au fost topite aceste bronzuri, situată între 200 î.Hr. și 100 d.Hr., a spus Jacopo Tabolli, specialist în epoca etruscă care coordonează proiectul. „Situl toscan găzduiește cea mai mare cantitate de statui de bronz etrusce și romane descoperite vreodată în Italia antică și este una dintre cele mai importante din întreaga Mediterană”, a precizat Tabolli.
„Este fără precedent, mai ales că până acum sunt cunoscute în principal statuile de teracotă din această perioadă”, a spus el. Cele din San Casciano îl reprezintă printre alții pe Apollo sau Hygeia, zeița sănătății în mitologia greacă.
Apele calde au păstrat atât de bine piesele excavate încât inscripțiile etrusce și latine sunt încă vizibile, inclusiv numele unor puternice familii etrusce.
„Este cu siguranță una dintre cele mai semnificative descoperiri de bronzuri din istoria Mediteranei antice”, a subliniat Massimo Osanna, directorul general al muzeelor de stat italiene, și cea mai importantă de la războinicii sau bronzurile Riace, două sculpturi grecești regăsite în 1972 în sudul Italiei și datând din secolul al V-lea î.Hr.
Bronzurile descoperite în Toscana se vor afla în centrul unui viitor nou muzeu care va fi în cele din urmă completat de un parc arheologic.
Credit foto: Ministero della Cultura