Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Descoperire remarcabilă în situl arheologic Săveni – La Movile
muzeul judetean ialomita, saveni la movile

Descoperire remarcabilă în situl arheologic Săveni – La Movile

Muzeul Județean Ialomița a anunțat că specialiștii săi au făcut o descoperire remarcabilă pe situl arheologic Săveni – La Movile.

Săptămâna aceasta, lucrările specifice de săpătură în acest sit au scos la suprafață un mormânt de inhumație de formă rectangulară, în care se află un schelet uman, cel mai probabil de sex feminin, cu o vechime de aproximativ două milenii, aparținând comunităților geto-dace care locuiau în acea perioadă în Câmpia Bărăganului.

Poziționat pe spate, cu picioarele întinse și mâinile de-a lungul corpului, scheletul este orientat pe axa cardinal est-vest, cu capul spre răsărit. La mâna dreaptă poartă o brățară plurispiralată, iar la urechea dreaptă un cercel, ambele piese din bronz, oxidat însă în urma celor două mii de ani cât au stat sub pământ.

mjialomita,, la movile

Așezarea Săveni – La Movile aparține comunităților umane de la sfârșitul eneoliticului din sud-estul Europei, datările cu Carbon 14 evidențiind primele urme de locuire a acestei zone în anii 3650 î.e.n. Complexul face parte din categoria comunităților umane de tip Cernavodă I, lucrările de aici desfășurându-se cu caracter sistematic, în cadrul unui proiect amplu dedicat acestei culturi.

După eneolitic, descoperirile atestă faptul că aici s-au stabilit comunități din epocile ulterioare, de tranziție spre epoca bronzului, prima și a doua epocă a fierului. Aceasta din urmă coincide cu dezvoltarea culturii geto-dacice la nord de Dunăre, în Câmpia Soarelui.

Referitor la artefactul scos la suprafață în această săptămână, acesta va fi supus în continuare cercetărilor de tip antropologic pentru a fi evidențiate mai multe detalii despre modul de viață de acum 2000 de ani de pe aceste meleaguri.

Credit foto: Muzeul Județean Ialomița