Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Designerii olandezi Richard Niessen și Esther de Vries, la București
biblioteca glitch (c) dragos hanciu

Designerii olandezi Richard Niessen și Esther de Vries, la București

Richard Niessen și Esther de Vries, reputați profesioniști în designul grafic, ajung la București în luna octombrie, când vor participa la întâlniri cu publicul.

La 31 octombrie, Biblioteca Glitch organizează o sesiune specială a seriei „Design Sessions” – o conferință la Rezidența9 avându-l ca invitat pe Richard Niessen, designer, typographer și profesor de design din Amsterdam. În aceeași zi, dar găzduită de Biblioteca Glitch din Bd. Dacia 57, va avea loc o prezentare a lui Esther de Vries, recunoscută la nivel internațional pentru contribuțiile ei în sfera designului editorial.

Richard Niessen, apreciat pentru tehnicile inovatoare și colaborările interdisciplinare, este una dintre cele mai respectate figuri în designul grafic contemporan. Predă la renumita KABK din Haga și organizează workshop-uri internaționale formând noi generații de designeri. La conferință, Niessen va dezvălui viziunea sa asupra intersecției dintre tipografie, cultură și experiment artistic. Printre proiectele lui notabile se numără „The Palace of Typographic Masonry”, un proiect care îmbină cercetarea culturală și experimentul grafic, punând bazele unui dialog între designul grafic și alte discipline creative.

Esther de Vries, designer editorial cu un stil remarcabil, își va prezenta procesul creativ ilustrând cum cărțile pot deveni opere de artă în sine. De-a lungul carierei de peste două decenii, ea a creat cărți premiate, multe dintre ele fiind recunoscute la Best Dutch Book Designs. Pe lângă designul editorial, de Vries a colaborat la proiecte educaționale, expoziții și instalații spațiale, dovedind versatilitate.

Evenimentul reprezintă o ocazie rară pentru designerii și pasionații de grafică din România de a învăța direct de la doi profesioniști care au redefinit designul grafic internațional. Participarea este gratuită, înscrierile se fac online.

biblioteca glitch, sabina costinel lores

Biblioteca Glitch, foto: Sabina Costinel

Evenimente viitoare la Biblioteca Glitch

Biblioteca Glitch, lansată în vara acestui an, nu este doar un loc unde pot fi consultate titluri esențiale din domeniul designului grafic și artei vizuale, ci și un spațiu deschis dedicat schimbului de idei. Biblioteca organizează frecvent discuții cu artiști și sesiuni de design, care transformă cărțile într-un punct de plecare pentru discuții captivante și evenimente menite să inspire comunitatea artistică din București. Fondul de carte de peste 750 de volume al bibliotecii poate fi consultat la adresa din Dacia 57 în fiecare joi și vineri, după o programare prin e-mail.

ARTIST TALK #5 cu Dan Vezentan – 10 octombrie, ora 18:00
Dan Vezentan este un artist și fotograf care explorează universul zootehnic și agricol, reinterpretându-l prin prisma propriilor amintiri din copilărie, petrecută în Maramureș. Lucrările lui creează o legătură între specificul rural și preocupările contemporane legate de sustenabilitate și ecologie. A expus în spații prestigioase, precum MNAC București, Sandwich Gallery și BOZAR Bruxelles. Înscrieri.

DESIGN SESSION #4 cu Graphomat – 17 octombrie, ora 18:00
Graphomat este un studio interdisciplinar fondat de Andreea Popescu, Mihai Popescu și Andra Pavel, specializat în identități vizuale, design editorial, care explorează și tehnici artizanale precum serigrafia, legarea cărților și marmorarea hârtiei. La acest eveniment, Graphomat va prezenta câteva cărți din proiectul „Sounds Like a Book” și va împărtăși din experiența lor vastă din domeniului designului de carte și auto-publicare. Înscrieri.

Participarea la evenimente este gratuită, însă pe bază de înscriere deoarece locurile sunt limitate.

Credit fotografie principală: Dragoș Hanciu