Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Despre vrăjitoare, în expoziția „Istoriile Clujului” de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei
istoriile clujului

Despre vrăjitoare, în expoziția „Istoriile Clujului” de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei

La Cluj, zeci de vrăjitoare (și cel puțin un vrăjitor) au fost acuzate, torturate, izgonite, ucise sau eliberate din lipsă de probe, între secolele XVI și XVIII. Mai multe curiozități în expoziția „Istoriile Clujului”, deschisă la etajul 1 al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Igyártó György a fost cel mai mare vânător de vrăjitoare din Cluj. Între 1580 și 1600, acest procuror a acuzat de vrăjitorie mai multe persoane care declarau că el și-a otrăvit prima soție, pentru a se căsători cu amanta.

În anul 1584 nu mai puțin de șase femei au fost arse pe rug în urma acuzațiilor lui.

Acesta îndemna tribunalele laice să le urmărească pe vrăjitoare și recomanda tortura dar și pedeapsa cu moartea pentru cei găsiți vinovați de erezie, pe care o echivala cu vrăjitoria. Această incursiune în trecutul Clujului, din neolitic până astăzi, este ilustrată cu bunuri din colecția muzeului, iar temele prezentate sunt alese în funcție de acest patrimoniu.

cluj istorii

Imaginea este reproducerea unei ilustrații din faimosul tratat „Malleus Maleficarum” (Ciocanul vrăjitoarelor), scris de preotul catolic Heinrich Kramer.

Curatori: Ana-Maria Gruia, Cristian-Aurel Roman
Design expoziție: Török Károly
Fotograf expoziție: Sergiu Odenie
Concept imagine/promovare: Geanina Simion, Ioana Savu-Gruiță
Ilustratori: Radu Oltean, Adrian Barbu

Expoziția poate fi vizitată de marți-duminică, între orele 11.00 – 18.00. Intrarea este posibilă numai pe bază de certificate verde.