Donații pentru protejarea și restaurarea patrimoniului cultural românesc construit
O campanie de donații prin SMS pentru protejarea și restaurarea patrimoniului cultural românesc construit a fost lansată de Asociația Monumentum.
În urmă cu trei ani, 801 monumente istorice erau abandonate și riscau să dispară, potrivit unei centralizări realizate de Institutul Național al Patrimoniului. De opt ani, nouă organizații non-guvernamentale cu sprijinul a mai mult de 100 de parteneri privați, experți în domeniul restaurării și 2.000 de voluntari au reușit, sub numele „Ambulanța pentru Monumente”, să intervină și să pună în siguranță 105 monumente individuale sau părți al unor ansambluri și situri clasate.
Pentru a crește impactul și amprenta intervenției de urgență, Asociația Monumentum – care a inițiat proiectul – a lansat campania „Pentru demolare, aveți răbdare”, un serviciu de donații prin SMS prin care oricine poate contribui la protejarea și restaurarea patrimoniului cultural construit printr-un mesaj cu textul „Patrimoniu” la numărul 8864. Donația este de 4 euro pe lună, fără costuri suplimentare, iar întreaga valoare a donației merge direct către cauză.
Donațiile lunare pot fi oprite oricând printr-un SMS cu textul „Patrimoniu stop”, la 8864.
Despre „Ambulanța pentru Monumente”
„Ambulanța pentru Monumente” a obținut, de-a lungul anilor, 11 distincții naționale și internaționale la evenimente dedicate conservării patrimoniului, fiind recunoscută pentru eforturile sale de restaurare și protejare a monumentelor istorice din România. Printre cele mai prestigioase premii se numără Premiul Publicului și Premiul pentru Educație, acordate în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu – Europa Nostra 2020.
Inițiat în 2016 de Asociația Monumentum, „Ambulanța pentru Monumente” este un proiect dezvoltat în colaborare cu 9 organizații din domeniul patrimoniului, având scopul de a salva monumentele istorice amenințate de degradare prin intervenții rapide și eficiente. Până în prezent, proiectul a intervenit în numeroase locații din țară, contribuind activ la protejarea patrimoniului național.
Cele nouă ONG-uri și județele în care operează sunt: Asociația Monumentum (județele Sibiu, Braşov, Mureș, Alba şi Hunedoara, cu intervenții în Cluj, Maramureș si Bacău), Asociația Arhaic (județul Sălaj), Asociația Tri (județul Arad), Asociația Actum (județele Suceava, Iaşi şi Botoşani), Asociația Inima Olteniei (județele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), Asociația Prin Banat (județele Timiş şi Caraş-Severin), Asociația Petrus Italus Trust (județul Bistrița-Năsăud), Asociația Atelierul de Patrimoniu (județele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova) și Asociația Laborator Zero Pozitiv (județul Bihor).