Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Dosarul de nominalizare a graniței romane a provinciei Dacia pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, depus
dosar limesul dacic, frontiers of the roman empire, dacia

Dosarul de nominalizare a graniței romane a provinciei Dacia pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, depus

Dosarul de nominalizare a graniței romane a provinciei Dacia pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial a fost depus pe 31 ianuarie 2023, a anunțat Institutul Național al Patrimoniului.

„Dosarul de nominalizare a Limesului Dacic a fost înmânat domnului Lazare Eloundou Assomo, directorul Centrului Patrimoniului Mondial, pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial”, se arată într-un mesaj publicat online.

Coordonatorii dosarului au fost Irina Iamandescu, director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului, Felix Marcu, manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și președinte al Comisiei Naționale „Limes”, și Barry Gamble, expert și consultant internațional în patrimoniu cultural.

Limesul Dacic reprezintă o parte a dosarului „Frontiere ale Imperiului Roman/ Frontiers of the Roman Empire”, care reunește elementele de frontieră ale acestui imperiu, a cărui extindere maximă a fost atinsă în cursul secolului al doilea, pe o distanță de peste 7.000 km.

Decizia privind înscrierea, anunțată în 2024

La elaborarea dosarului „Limesului Dacic” au participat experți din cadrul Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului, Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, în cooperare cu membrii Comisiei Naționale Limes și reprezentanți ai altor instituții partenere. El a fost elaborat în decurs de un deceniu.

Dosarul va face obiectul unei evaluări tehnice a ICOMOS, principalul organ de evaluare al UNESCO pentru obiectivele culturale propuse spre înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, o decizie privind înscrierea urmând a fi luată în cadrul sesiunii Comitetului Patrimoniului Mondial din 2024.

Programul Naţional „Limes”, instituit de Ministerului Culturii pe perioada 2015 – 2019, avea în vedere întocmirea documentaţiei privind monumentele care compun graniţa romană a provinciei Dacia, cel mai lung sector, de aproximativ 1.500 de km, al „Frontiers of the Roman Empire” (FRE), monumentului unic UNESCO.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni și instituţiile partenere au realizat o listă exhaustivă a monumentelor care compun graniţa romană de pe teritoriul României. Au fost identificate şi cartate 364 de situri.