Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Două monede dacice de aur recuperate din Marea Britanie vor fi aduse la Muzeul Naţional de Istorie a României
monede antice de aur repatriate din marea britanie mnir 2022

Două monede dacice de aur recuperate din Marea Britanie vor fi aduse la Muzeul Naţional de Istorie a României

Două monede dacice de aur recuperate din Marea Britanie vor fi aduse la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Readucerea în țară a celor două monede de aur – un stater tip Koson, varianta fără monogramă și un stater tip pseudo-Lysimachos emis la Callatis – reprezintă rezultatul colaborării directe dintre Biroul Atașatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei României la Londra și polițiști din cadrul Metropolitan Police Londra – Unitatea Art&Antiques, arată cei de la MNIR.

Obiectele antice au fost furate din zona Sarmizegetusa Regia

Cele două monede de aur antice recuperate în cursul acestui an sunt stateri emiși în secolul I î.e.n. Una dintre piese este un stater emis de regele Koson (cca 44-29 î.e.n.), unul dintre urmașii lui Burebista și prezintă pe avers o acvilă cu o cunună de lauri în gheara dreaptă, iar pe revers legenda KOSON redată cu litere grecești și un grup de trei lictori. Iconografia acestor monede imită reprezentările regăsite pe denarii romani de argint emiși de Q. Pomponius Rufus în 73 î.e.n., respectiv de M. Junius Brutus în anul 54 î.e.n.

Staterul provenit din monetăria cetății antice de pe litoralul dobrogean al Mării Negre Callatis, emis în secolul I î.e.n., prezintă pe avers capul regelui Alexandru cel Mare, divinizat ca zeu egiptean, în timp ce pe revers este redată zeița Atena Nikephoros așezată pe un tron și numele cetății emitente.

Staterii de aur ai regelui dac Koson sunt atestați în literatura de specialitate încă din anul 1543, când un tezaur cuprinzând nu mai puțin de 40.000 de monede de aur, stateri de tip pseudo-Lysimachos și Koson, a fost descoperit în albia râului Strei.

Staterii de tip Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești, menționând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 î.e.n.

Datorită acestor monede ne sunt astăzi cunoscute informații fundamentale despre istoria politică, viața economică, socială sau arta și religia Daciei în anii care au urmat dispariției lui Burebista. Staterii emiși în cetățile de pe litoralul vestic al Mării Negre (Callatis, Tomis și Histria) sunt prezențe constante în tezaurele constituite atât din emisiuni monetare de tip Koson, cât și din podoabe de aur, ilustrând legăturile politice și economice dintre cetățile grecești din Dobrogea și Regatul Dacic.

Cele două monede, extrem de rare, fac parte dintr-un tezaur sustras din zona vechii capitale dacice Sarmizegetusa Regia – arie cu patrimoniu arheologic protejat – de către persoane implicate în activități ilegale de detecții și săpături în această zonă, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România și puse în vânzare pe piața internațională numismatică din Europa și SUA.

Cele două monede antice de aur, recent recuperate de autoritățile române, vor fi expuse în premieră la Muzeul Național de Istorie a României, pe 29 iunie, când va avea loc o conferinţă de presă.

Credit foto: MNIR