Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Expoziție dedicată revoluționarului gen Krautrock, la Muzeul Bröhan din Berlin
k bröhan museum

Expoziție dedicată revoluționarului gen Krautrock, la Muzeul Bröhan din Berlin

O expoziție dedicată revoluționarului gen muzical Krautrock este deschisă la Muzeul Bröhan din Berlin până pe 24 aprilie.

Krautrock definește un tip de rock experimental din Berlinul de Vest al finalului anilor 1960, începutul anilor 1970, iar printre exponenții principali se numără Kraftwerk, Brainticket, Neu! și Can.

Afișe din anii 1960 – 1970 aduc omagiu peisajului sonor german al acestei perioade, când unele trupe sprijineau artistic dezbateri politice serioase.

Expoziția „Krautrock Posters”, ai cărei curatori sunt dr. Tobias Hoffmann și Gerd Siekmann, cuprinde 40 de afișe.

„Krautrock a reprezentat un moment de emancipare pentru muzicienii germani”, a spus Gerd Siekmann, citează The Guardian. În acea perioadă, a adăugat, „ei se eliberau de monotonia șlagărelor și renunțau să imite sound-ul trupelor jazz americane sau al celor beat englezești”.

Totuși, această mișcare a fost aproape uitată în Germania, iar expoziția de la Bröhan este prima din țară dedicată unei scene underground germane care a fost prima dată recunoscută ca mișcare coerentă de presa muzicală britanică.

Pe afișele incluse nu apare termenul „Krautrock”, argou folosit de soldații americani și britanici la adresa trupelor germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ci „sunete underground”, „muzică transcendentală” și „rock creativ”. Cuvântul a fost reabilitat, dobândind un înțeles apreciativ după ce a fost promovat de DJ-ul radio John Peel și a câștigat adepți entuziaști în muzicieni precum David Bowie și Brian Eno.

Designeri consacrați precum Jürgen Spohn, Reinhard Hippen, Karl Oskar Blase, Holger Matthies, Jürgen și Falk Rogner, Günther Kieser și Emil Schult au creat postere emblematice, de mare putere vizuală.

Prima istorie a mișcării, „Krautrocksampler”, a fost scrisă de britanicul Julian Cope în 1995.

Credit foto: Bröhan Museum