Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Femme expérimentale”, la Timișoara – Performance și ateliere gratuite pentru artiste și publicul feminin
particule afective simultan foto andrei tudose

„Femme expérimentale”, la Timișoara – Performance și ateliere gratuite pentru artiste și publicul feminin

„Femme expérimentale”, un proiect de susținere, exprimare și angrenare socială creat și facilitat exclusiv de artiste pentru femei și adolescente, ajunge între 26 noiembrie și 3 decembrie în Timișoara și aduce o serie de 5 ateliere-laborator transdisciplinare intensive pentru profesioniste locale, 6 ateliere de dans contemporan, poezie vie, pictură în mișcare deschis publicului feminin și un performance despre burnout.

Atelierele vor avea loc la FITT (Fundația Județeană pentru tineret Timiș), participarea la evenimente este gratuită pentru public, iar detalii se găsesc pe timisoara.femmedigitale.ro.

„Femme expérimentale” este inspirat din „Femme monumentale. Femme végétale”, proiect derulat în Brașov în perioada septembrie – noiembrie 2022, ce a constat în cinci ateliere gratuite de cercetare experiențială în vederea autocunoașterii și dezvoltării personale, destinate adolescentelor și femeilor din oraș și trei performance-uri stradale adresate publicului larg, în care artistele din proiect au generat noi abordări și reprezentări ale femininului.

Creșterea capacității de dezvoltare a artelor contemporane

La Timișoara, proiectul își propune creșterea capacității de dezvoltare a artelor contemporane din oraș, oferind alternativă educativă prin experiment pentru profesionistele timișorene și alternativă de a dezbate aspecte sociale ale femeilor și adolescentelor locale prin unelte psiho-somatice și de explorare prin dans contemporan și mișcare, prin ateliere susținute de cele 5 artiste naționale implicate în inițiativă și de o coregrafă locală.

Seria de evenimente debutează pe 26 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul Basca, cu performance-ul „Munca, energia și emoțiile intră într-un bar” (concept și interpretare Irina Marinescu), ce este rezultatul unei cercetări artistice din cadrul unui proiect mai larg pe tema epuizării, desfășurate la Unfold Motion (Timișoara), în luna martie 2022. Spectacolul aduce în discuție tema epuizării și a burn-out-ului prin prisma experiențelor de lucru, dar și a celor de rol cu care suntem investiți, biologic și cultural și explorează modul în care investim sau primim energie din activitățile pe care le facem și cum percepem emoțiile în corp.

Atelierele gratuite vor avea loc zilnic între 28 noiembrie – 3 decembrie la FITT și vor consta în 4 ore de pregătire dimineața cu profesionistele din Timișoara și 2 ore de sesiune  deschisă femeilor din publicul larg, seara, cu artistele Negru Virginia (contact improvisation și analiza mișcării), Anamaria Guguian (tehnici somatice și dans terapie), Irina Marinescu (compoziții performative și sonore), Oana Băluță și Ana Drăgan (poezie vie și culoare în mișcare) și coregrafa Alexandra Gîrbea (moving art & dans liber).

La finalul proiectului, pe 3 decembrie, va avea loc și un jam performativ & dans liber cu artistele angrenate în proiect, participantele la ateliere și publicul larg.

„Femme monumentale. Femme végétale” este un proiect derulat de Developing Art, inițiat de Madira în parteneriat cu I Dance You și finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Foto: „Particule afective” – Irina Marinescu (c) Andrei Tudose