Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2022 – Lungmetrajul bolivian „Utama”, marele câștigător
alejandro loayza grisi, tiff

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2022 – Lungmetrajul bolivian „Utama”, marele câștigător

Lungmetrajul „Utama”, producție boliviană regizată de Alejandro Loayza Grisi, a câștigat cel mai important trofeu al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se încheie pe 26 iunie.

Pe lângă Trofeul Transilvania, lungmetrajul a fost premiat și de publicul festivalului. Este pentru prima dată în istoria evenimentului când juriul a premiat cu marele trofeu filmul preferat al spectatorilor.

„Utama” îi are în distribuție pe José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe, Placide Ali, Felix Ticona, Santos Choque și Jorge Yucra Nogales.

În mijlocul stepei boliviene, doi vârstnici din tribul Quechua au parte de o existenţă lipsită de evenimente, cu fiecare zi aidoma celei dinaintea ei. Dar o secetă neobişnuit de lungă le ameninţă traiul şi Virginio şi Sisa se trezesc în faţa unei grele alegeri: să reziste sau să capituleze în faţa trecerii timpului? Când nepotul lor, Clever, li se alătură, toţi trei trebuie să înfrunte în propriu-i fel natura, necesitatea schimbării şi însuşi sensul vieţii.

Gala de premiere din 25 iunie a fost găzduită de regizorul Tudor Giurgiu, inițiatorul TIFF, și de Amalia Enache.

Premiile TIFF 2022

Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro – „Utama/ Casa noastră”, de Alejandro Loayza Grisi

Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro – Gudmundur Arnar Gudmundsson, pentru „Făpturi de vis”

Premiul special al juriului, în valoare de 1.500 de euro – „Ficțiune despre viață”, de Dovile Sarutyte

Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare 1.000 de euro – Laura Muller și Schemci Lauth, pentru rolurile din „Amanți de o noapte”

Mențiunea specială a juriului – Eszter Csonka, pentru rolul din filmul „Tandrețe”

Premiul de Excelență – actrița Maia Morgenstern

Premiul concursului Full Moon, dedicat tinerilor cineaști care au fost invitați să scrie scenarii horror – „Squash a Bug for Me”, de Alex Olteanu

Bursa „Alex Leo Șerban” – Andrei Epure și Ana Maria Gheorghe, premiul în valoare de 2.500 de euro, pentru „Nu mă lăsa să mor”; mențiune, în valoare de 1.000 de euro – actorului Conrad Mericoffer, pentru rolul din „Câmp de maci”; mențiune în valoare de 500 de euro – Cinefilia.ro

Mențiune specială a juriului „What’s Up, Doc?” – „Atlantida”, de Yuri Ancarani

Premiul secțiunii „What’s Up, Doc?”, în valoare de 2.000 de euro – „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, de Sebastian Mihăilescu

Premiul FIPRESCI – „Imaculat”, de Monica Stan și George Chiper-Lillemark

Premiul publicului – „Utama/ Casa noastră”, de Alejandro Loayza Grisi

Premiul pentru cel mai popular film românesc – „Capra cu trei iezi”, de Victor Canache

Mențiune specială a juriului Zilele Filmului Românesc pentru scurtmetraj – „Moștenirea”, de Marian Fărcuț

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru scurtmetraj – „Aurică, viață de câine”, de Mihai Dragolea

Premiul juriului Zilele Filmului Românesc pentru debut – „Crai nou”, de Alina Grigore

Mențiune specială a juriului Zilele Filmului Românesc pentru lungmetraj – „Om câine”, de Ștefan Constantinescu

Premiul Zilele Filmului Românesc, secțiunea lungmetraj – „Miracol”, de Bogdan George Apetri

Cluj-Napoca – City of Film

Festivalul Internaţional de Film Transilvania a debutat pe 17 iunie cu proiecţia lungmetrajului „Reţeaua Jane”, regizat de Phyllis Nagy, o poveste despre câteva femei care au schimbat lumea, cu Elizabeth Banks şi Sigourney Weaver în distribuție.

Până pe 26 iunie, în 15 spații din Cluj-Napoca și din împrejurimi, au avut loc sute de proiecții, dar și concerte, expoziții și întâlniri cu personalități din domeniu.

Festivalul a adus în oraşul recent desemnat UNESCO City of Film mai mult de 350 de proiecţii – poveşti legendare şi filme în premieră absolută, o selecţie de muzică şi cine-concerte, expoziţii, workshop-uri inovatoare, dezbateri şi experienţe cine-culinare. Zeci de invitaţi români şi străini, reprezentanţi de seamă din lumea filmului, şi-au confirmat prezenţa la TIFF 2022.

Nu a lipsit din programul ediţiei Weekend-ul la Castel – două seri cu proiecţii speciale, organizate în decorul Castelului Banffy din Bonţida.

TIFF Lounge, spaţiu de întâlnire amenajat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, a devenit în acest an principala atracţie pentru spectatorii interesaţi să descopere poveşti din spatele camerelor. Zilnic, au avut loc discuții cu personalității invitate în festival, despre cele mai populare și intrigante filme din program.