Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Festivalul Internațional „George Enescu” 2023 – Mai mult de 90 de concerte, la București
enescu catalina filip

Festivalul Internațional „George Enescu” 2023 – Mai mult de 90 de concerte, la București

Festivalul Internațional „George Enescu” 2023, care va avea loc în perioada 27 august – 24 septembrie, va aduce în fața publicului din România o serie de concerte susținute de mari orchestre ale lumii, dar și alte programe deja consacrate, precum „Enescu și contemporanii”, „Concerte la Ateneu” și concertele de la miezul nopții.

Ediția va fi deschisă la Sala Palatului cu un concert susținut de Filarmonica „George Enescu”, condusă de Cristian Măcelaru, care este și director artistic al festivalului, avându-l solist pe violoncelistul francez Gautier Capuçon. Programul serii cuprinde Rapsodia Română de George Enescu, concert pentru violoncel opus 104 de Antonin Dvořák, Trei dansuri românești de Theodor Rogalski, și suita Der Rosenkavalier op 59 de Richard Strauss.

Orchestrele mari vor fi prezente la București, la fel și reputați dirijori. Măcelaru a declarat în vară că în festival, între altele, vor fi aduse opere care nu au mai fost prezentate până acum în țară. Sloganul ediției 2023 a festivalului este „Generozitate”, pornind de la crezul compozitorului George Enescu privind împărtășirea artei. Programul festivalului poate fi consultat pe www.festivalenescu.ro.

În total, programul cuprinde 29 de concerte la Sala Palatului, 27 de concerte la Ateneu, 13 concerte în programul nocturn, 8 concerte în „Enescu si contemporanii”, 10 concerte susținute de orchestre din România și 4 concerte speciale. Mai mult de 150 de soliști de renume și 3.500 de invitați, în festival. Evenimente vor avea loc și la Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Iași și Botoșani.

Provocări în organizare

Festivalul Internațional „George Enescu” 2023 va avea cel mai mare buget de până acum din partea Ministerului Culturii, a declarat Lucian Romașcanu la conferința din 28 noiembrie, însă a refuzat să dezvăluie suma pentru a evita comparațiile cu alte evenimente.

El și-a exprimat speranța că vor veni mai mulți sponsori pentru ediția de anul viitor și că, la finalul lunii martie, „vom ști pe câți bani ne putem baza”. Cea mai recentă ediție a festivalului a costat în jur de 50 de milioane de lei.

„Avem și noi provocări – costurile pentru drepturile muzicii lui Enescu, care trebuie gestionate și care cresc, toate utilitățile. Suntem într-o situație de criză, dar sunt convins că o vom scoate la capăt cum trebuie”, a mai spus ministrul.

Sala Palatului, aproape de a fi modernizată

Romașcanu a adus din nou în discuție situația Sălii Palatului, care, „în câteva zile” de la demararea procedurilor legale, ar putea ajunge în administrarea instituției pe care o conduce. Sunt mai multe amănunte financiare care trebuie puse la punct, apoi trebuie dată o Hotărâre de Guvern, a explicat el. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi posibilă demararea lucrărilor de modernizare a ei până la startul ediției festivalului.

„Suntem în situația în care Ministerul Culturii va lua această sală și va face procedură de la zero pentru proiectare și așa mai departe. Ca de fiecare dată, vin și promit… și cred că o să o facem. Aici trebuie să am și promisiunea domnului primar general. Noi suntem trecători, dar dacă punem bazele de acum, ele vor funcționa, vom avea bani pentru Sala Palatului și, în 2025, ea va fi refăcută”.

În plus, a precizat Romașcanu, lângă Ministerul Culturii există un teren în administrarea Primăriei Generale care poate găzdui o sală de concerte. „Îmi doresc ca Primăria să propună și de deputeze acest proiect”, a mai declarat demnitarul.

Noua echipă a Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu” a fost prezentată pe 28 iunie 2022. Dirijorul Cristian Măcelaru conduce din postura de director artistic trei cicluri de concurs și festival ce vor avea loc în următorii șase ani. Cristina Uruc este director interimar Artexim, entitatea care organizează Concursul și Festivalul „George Enescu”.

În luna martie a anului viitor, a mai spus ministrul, va fi organizat și concurs pentru funcția de director al Artexim.

Festivalul Internaţional „George Enescu” este nominalizat la The International Opera Awards, la categoria Festival, alături de Donizetti Festival, Garsinton Opera, Opera Leipzig Wagner 22, Santa Fe Opera şi Savonlinna Festival, pentru includerea în program a unor reprezentaţii de operă inovatoare. Premiile vor fi anunțate pe 28 noiembrie.

Credit foto: Cătălina Filip/ Festivalul Internațional „George Enescu”