Festivalul Național de Teatru 2022 – „Granițe fragile. Istorii fluide”
Festivalul Național de Teatru 2022, cu tema „Granițe fragile. Istorii fluide”, va avea loc în perioada 5 – 13 noiembrie, iar programul cuprinde spectacole din România și din străinătate împărțite în șase secțiuni cărora li se adaugă lecturi, expoziții, dezbateri și ateliere.
Curatorii celei de-a 32-a ediții a FNT sunt Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari.
Festivalul Național de Teatru este produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România. Co-producător: Primaria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
Spectacolele românești sunt împărțite în cinci secțiuni „Micro-istorii. Familii scindate”, „Macro-istorii. Societăți fragmentate”, „Teritoriii hibride” și „Instalații performative, creații online și VR”, alături de „Pedagogii fluide”.
În acest din urmă modul vor fi prezentate în școli și licee din București spectacole de teatru – realizate de Asociația O2G, Asociația ARPAS, Asociația Vis-a-Vis, MiniREACTOR de creație și experiment Cluj-Napoca, Teatrul GONG Sibiu, Teatrul Ion Creangă București, Teatrul de Animație Țăndărică București, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia – dedicate elevilor și elevelor, urmate de discuții cu echipele artistice. Modulul cuprinde și o serie de ateliere realizate de artiste și artiști din zona artelor performative, care vor lucra pe durata festivalului cu grupuri de copii și adolescenți.
Spectacole produse de mai mult de 40 de companii
Vor fi prezentate spectacole de la Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul „Nottara” București, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Apropo București, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Teatrul „Bulandra” București, Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, Teatrul Odeon București, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul „Regina Maria” Oradea – Trupa „Iosif Vulcan”.
Lor li se adaugă, între altele, spectacole de la Centrul Național al Dansului București, Studio M Sfântu – Gheorghe, Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe, unteatru și Idea77, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Reactor de creație și experiment Cluj.
Din străinătate vor fi prezentate spectacole ale unor companii din Bulgaria, Ucraina, Belgia, Franța, Țările de Jos, Serbia, Luxemburg, Republica Moldova, Germania și Polonia.
Va fi organizat și un târg al cărții de teatru, cu prezentări ale celor mai relevante cărți de teatru lansate în ultimul an și întâlniri cu autorii lor, dar și expoziții dedicate unor personalități ale teatrului din România, un maraton performativ în care artiste și artiști din arii diferite vor avea o intervenție de maxim 10 minute în care vor aborda o problematică pe care o consideră urgentă pentru zona lor de interes artistic.
Curatorii FNT au selectat exclusiv spectacole din stagiunea trecută
Echipa curatorială a FNT 2022 a selectat pentru această ediție exclusiv spectacole produse în stagiunea trecută, 2021-2022.
„În intervalul 1 iunie – 1 septembrie 2022, am vizionat peste 100 de spectacole din întreaga țară, fizic și online, propuse de teatre de stat și independente, cărora li s-au adaugat spectacole internaționale”, au transmis curatorii într-un comunicat.
UNITER a invitat teatrele să trimită câte două propuneri spre vizionare (număr depășit în unele cazuri).
În plus, au intrat în atenția echipei curatoriale și spectacolele vizionate de fiecare curator de-a lungul stagiunii trecute, chiar dacă nu au fost propuse de teatre.