Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Fortărețe vikinge, movile funerare din Coreea și alte situri adăugate pe Lista patrimoniului mondial UNESCO
fortarete inelare vikinge, danemarca

Fortărețe vikinge, movile funerare din Coreea și alte situri adăugate pe Lista patrimoniului mondial UNESCO

Comitetul Patrimoniului Mondial, organism cultural din cadrul Organizației Națiunilor Unite, a înscris 13 situri de importanță istorică sau artistică din teritorii precum Danemarca, Ucraina, Republica Coreea, China, Etiopia și Palestina pe Lista patrimoniului mondial protejat.

Comitetul, alcătuit din reprezentanți din 21 de state membre ale ONU, a votat aceste adăugiri în timpul celei de-a doua săptămâni a reuniunii sale de la Riad, Arabia Saudită.

Pe listă se află, între altele, fortărețe circulare din epoca vikingă aflate în Danemarca (fotografie principală), situri arheologice cu movile funerare din Coreea, și 54 de caravanserai iraniene istorice (hanuri sau adăposturi pentru călători aflate pe marginea drumului), răspândite în 24 de provincii din țară. Acestea se află de-a lungul rețelei de rute comerciale care leagă Asia de Africa și Europa, cea mai cunoscută fiind Drumul Mătăsii.

gaya tumuli, foto © world heritage nomination office for the gaya tumuli

Gaya Tumuli, Coreea de Sud © World Heritage Nomination Office for Gaya Tumuli

Înscrierea sitului arheologic Tell es-Sultan situat în apropiere de orașul palestinian Ierihon, în Cisiordania ocupată de Israel, a provocat furia Israelului, care a părăsit UNESCO în 2019. Într-o declarație publicată de Jerusalem Post, un purtător de cuvânt al guvernului a calificat includerea ca „un alt semn al folosirii cinice (de către UNESCO) a palestinienilor”.

Au fost incluse și: Peisajul cultural Gedeo, Etiopia; Situl arheologic al vechiului Lingapura sau Chok Gargyar, Cambodgia – Koh Ker; Monumente din piatră pe care sunt redate cervide și situri conexe din epoca bronzului (Mongolia); Peisajul cultural al vechilor păduri de ceai de pe muntele Jingmai din Pu’er, China; centrul Santiniketan, India; regiunea Tr’ondëk-Klondike, Canada; Patrimoniul evreiesc-medieval din Erfurt, Germania; Orașul vechi Kuldīga, Letonia; Masivul forestier de la Odzala-Kokoua, Congo; Vulcanii și pădurile de pe Muntele Pelée și Pitons din nordul Martinicii, Franța; Drumurile mătăsii: Coridorul Zarafshan-Karakum, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan.