„În căutarea Paradisului pierdut”, migrația spre mediul rural
„În căutarea paradisului pierdut”, un demers documentar menit să investigheze fenomenul migrației dinspre mediul urban spre cel rural în România, este lansat de Patrupetrei. Rezultatul proiectului va fi reprezentat de filme documentare scurte, susținute de expoziții foto-video și de publicarea de texte dezvoltat de antropologii din echipă.
Poveștile celor care s-au mutat de la oraș la sat în ultimii ani sunt foarte importante pentru acest demers, întrucât reprezintă podul între datele statistice care spun foarte puțin despre elementul uman al fenomenului și modul propriu-zis în care se desfășoară lucrurile, în teren. Ca atare, cei care doresc să-și spună poveștile pot să contribuie la proiect. Sunt căutate cel puțin 30 de povești personale și 30 de fotografii autentice, reflectând procesul de adaptare la viața rurală.
„În căutarea paradisului pierdut” dorește să răspundă, cel puțin în parte, la întrebări precum: Cum se trăiește schimbarea mediului de la oraș la sat?; Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate?; Cum a decurs integrarea în noua comunitate?; Cum arăta o zi din viața acestor persoane înainte de mutare?; Cum arată o zi din viața lor acum?
Înscrierile pot fi făcute până la 15 noiembrie, folosind un formular.
Mărturii transformate în dialog
Aceste mărturii autentice vor fi reunite într-o arhivă digitală a revenirii la simplitate, un soi de cronică vie a celor care au decis să-și fundamenteze viața pe noi temelii, sau pe rânduieli mai vechi, în funcție de perspectivă. Astfel, proiectul își propune nu doar să investigheze fenomenul în profunzime, ci și să creeze o platformă pentru dialog și înțelegere mai profundă a schimbărilor care au loc în societatea și în mentalitatea contemporane din România.
În plus, echipa proiectului se va concentra asupra satelor Șomartin (jud. Sibiu) și Jurilovca (jud. Tulcea), unde a început deja realizarea unui set de 16 interviuri și 8 filmări cu persoane care s-au stabilit în aceste sate în ultimii cinci ani. Antropologii Bogdan Iancu și Alexandru Vârtej conduc procesul de documentare, colaborând cu echipa video.
Proiectul își propune și să organizeze evenimente care să invite la relaționare, atât prin schimburi culinare – o metodă cu rezultate pozitive binecunoscute între vecini, din cele mai vechi timpuri -, cât și prin organizarea de expoziții și de proiecții ale scurtmetrajelor realizate în satele vizate și la București, alături de parteneri ca Centrul Ceh și Goethe Institut.
Între 8 și 17 noiembrie, rezultatele proiectului – expoziție foto, materiale video, poveștile culese etc. – vor fi prezentate publicului și la Galeria Random Space.
Fotografie principală: Șomartin @ Andrei Dudea