Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Societate   /  Inovații în design – Creatorul care a eliberat femeile de corset
jean patou, rochii

Inovații în design – Creatorul care a eliberat femeile de corset

Creatorul francez Jean Patou (1887 – 1936) este creditat ca fiind cel care a revoluționat moda, eliberând silueta feminină prin rochii ce puteau fi purtate fără corset. El a inventat hainele sport de stradă, campioana de tenis Suzanne Lenglen fiind prima lui muză.

Primele lui creații au fost inspirate de călătoriile în Balcani și Est. Tânărul couturier a dorit să elibereze femeile de îmbrăcămintea restrictivă care le fusese impusă până atunci. El a comercializat rochii fără corsete, fuste scurtate, a lansat o linie sport concepută pentru a fi purtată în oraș și o monogramă cu inițialele sale.

La vârsta de 23 de ani, s-a pregătit în domeniul blănurilor înainte de a fonda prima sa casă de modă, apoi și-a creat propriul brand la Paris în 1914.

Deși a luptat în Primul Război Mondial, nu și-a pierdut apetitul pentru modă. Casa omonimă pe care a înființat-o în 1910 alături de părinții, de sora sa, Madeline, și de soțul ei, a fost relansată.

Diferit de rivalele Jeanne Lanvin și Gabrielle Chanel, a fost vizionar. Exemplul cel mai bun este faptul că a transformat-o pe campioana de tenis Suzanne Lenglen (1899 – 1938) în muza sa, creând rochii lungi cu decolteu pe spate când stilul băiețesc era în vogă.

Între 1919 și 1924, veniturile casei au crescut de treizeci de ori. Celebrități ale vremii, precum Louise Brooks, cu care a avut și o relație, Josephine Baker și Mistinguett, au fost toate văzute purtând rochiile lui.

patou maison, creatii

Patou Maison

Cel mai elegant bărbat din Europa

Considerat cel mai elegant bărbat din Europa, iar magazinul său de pe rue Saint-Florentin din Paris a atras elita și înalta societate, dandy al anilor ’20 și estetician cu gusturi impecabile, a călătorit în toată Europa și în Statele Unite.

Presa americană îl descria drept „cel mai elegant bărbat din Europa”. Un om monden, lui Jean Patou îi plăcea să petreacă și să ia masa la Maxim’s. El însuși organiza serile de defilare, care se prelungeau uneori până dimineața. Îndrăgostit de viteză și de senzații tari, Jean Patou conducea mașini de curse, juca la cazinouri și naviga bărci de viteză în largul mării.

jean patou

Jean Patou

Je ne sais quoi

În 1925, a deschis un magazin la Monte Carlo, unde frecventa cazinourile. În Deauville, Cannes și Biarritz, stațiuni în care trebuia să fii văzut la acea vreme, vindea halate de baie și costume de baie marcate cu inițialele sale. Jean Patou a participat la apariția mișcării emblematice franceze „je ne sais quoi”, care a marcat stilul francez.

Însă criza din 1929 a afectat casa, chiar în momentul în care el deschidea un sediu la New York.

Cel mai scump parfum din lume

Jean Patou a creat în 1930 „Joy”, cel mai scump parfum din lume, pentru a-și relansa marca. Prețul său prohibitiv (30 ml pentru echivalentul a 1.000 de euro de acum) a făcut o legendă din acest parfum și din omul din spatele lui, Jean Patou.

Moartea lui a venit însă devreme, în 1936, în urma unui atac cerebral. După șocul morții sale, Madeleine Patou, sora sa, și Raymond Barbas, soțul ei, au preluat conducerea casei.

De la Karl Lagerfeld la Christian Lacroix

Fără fondatorul său, marca Jean Patou și-a pierdut aura. Marc Bohan a preluat conducerea artistică în 1954. Urmându-i exemplul, casa a avut la cârmă unele dintre cele mai mari nume ale modei – Karl Lagerfeld, Michel Goma – și, sub conducerea sa, Jean Paul Gaultier și-a făcut debutul, urmat de Angelo Tarlazzi și Christian Lacroix. După plecarea lui Christian Lacroix pentru a-și înființa propria casă, casa Jean Patou și-a încetat activitatea.

„Joy” a devenit un parfum de referință, unul dintre marile succese comerciale ale industriei. Grupul Procter & Gamble l-a comercializat din 2001 până în 2011, înainte ca grupul englez Designer Parfums să-l preia.

Casa de modă Jean Patou a fost relansată în 2018 și cumpărată de grupul LVMH. Redenumită simplu Patou, este condusă de directorul artistic Guillaume Henry.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.