Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Instalație artistică „Dernière minute, Maillane – Mircești”, corespondența dintre Alecsandri și Mistral
derniere minute, alecsandri mistral, curatorial

Instalație artistică „Dernière minute, Maillane – Mircești”, corespondența dintre Alecsandri și Mistral

Corespondența insolită dintre poetul român Vasile Alecsandri (1821-1890) și poetul francez Frédéric Mistral (1830-1914) este prezentată online, sub forma unei instalații, de Ziua Limbii Române, pe 31 august.

Instalația artistică „Dernière minute, Maillane – Mircești”, realizată de Muzeul Literaturii Române din Iași (România) în colaborare cu Muzeul Frédéric Mistral din Maillane (Franța), face o legătură între două epoci, sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul mileniului al III-lea.

Transpuse digital, scrisorile sunt conceptualizate în video și prezintă legătura specială dintre Vasile Alecsandri – politician, diplomat și scriitor apreciat în timpul vieții sale – și Frédéric Mistral, poet provensal francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1904 și fondator al mișcării Félibres, care urmărea să revigoreze și să promoveze limba, literatura și tradițiile din Provence.

Corespondența, prezentată în maniera unei știri de televiziune

Videoclipul, conceput pe modelul uneiflash-info, prezintă cele două personalități culturale în contextul lor istoric, precum și extrase din scrisorile citite de actorul francez Charles Gonzalès. Publicul poate descoperi astfel o parte din corespondența dintre cei doi scriitori în maniera unei știri de televiziune din mileniul al III-lea, difuzate în limba română și subtitrate în franceză.

În 1882, la patru ani după câștigarea concursului Societății pentru Studiul Limbilor Romanice din Montpellier, Vasile Alecsandri a călătorit în Provence la invitația Félibres. Acolo l-a întâlnit pe Mistral „în cuibul lui din Maillane, lângă Avignon”. Întâlnirea cu președintele juriului care a acordat premiul a fost emoționantă și menționată de Alecsandri într-o scrisoare către fratele său Iancu: „Ne-am văzut de parcă ne cunoșteam de 25 de ani, și ne-am despărțit ca buni prieteni”. Poetul Alecsandri, cel care avea să devină peste ani primul ambasador român la Paris, a fost primul poet român care primea o distincție din străinătate.

Difuzată pe conturile de socializare ale Institut Culturel Roumain de Paris, pe 31 august, de la ora 09:00, instalația video „Dernière minute, Maillane – Mircești” face parte din expoziția amenajată de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași  pentru a sărbători bicentenarul nașterii lui Vasile Alecsandri, în 2021.