Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Interiorul Catedralei Notre Dame, curățat cu pastă de latex, va fi un „șoc”
Notre Dame

Interiorul Catedralei Notre Dame, curățat cu pastă de latex, va fi un „șoc”

Interiorul Notre Dame din Paris va oferi surprize atunci când catedrala își va redeschide porțile, în 2024.

La un eveniment care a marcat cea de-a 39-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului, Jean-Louis Georgelin, general de armată desemnat cu organizarea restaurării monumentului, a spus că, după secole de neglijență, interiorul proaspăt curățat va fi „un șoc”.

Faza actuală de curăţare presupune aplicarea unei paste de latex pe piatra interioară. După câteva zile, latexul poate fi desprins, ceea ce acumulează praf și murdărie. Vorbind cu The Times în septembrie, Philippe Villeneuve, arhitectul-șef al monumentelor istorice naționale franceze, a spus că, odată terminată, catedrala va fi „luminoasă”.

Latexul, folosit prima dată la curăţarea Catedralei Sf. Paul

Latexul a fost dezvoltat ca material de curățare pentru piatră istorică în anii 1990 și a fost folosit pentru prima dată în Marea Britanie, la Catedrala Sf. Paul, în timpul unei campanii de restaurare de 15 ani, finalizată în 2011. Aici, latexul a fost considerat a fi „cea mai eficientă” metodă de curățare, față de tehnicile tradiționale care folosesc apă sau abrazivi.

Pentru a accelera aplicarea acesteia, produsul Arte Mundit a fost pulverizat pe piatră și lăsat la uscat. Dar în ianuarie 2003, The Times a relatat că inspectorii de sănătate și siguranță au fost chemați la catedrală după cazuri de erupții cutanate și probleme respiratorii în rândul personalului. La acea vreme, conținutul de latex era considerat cea mai probabilă cauză a reacțiilor adverse, deși nivelurile scăzute ale unui alt ingredient, amoniacul, puteau provoca, de asemenea, „iritarea ochilor, a nasului și a gâtului”, conform Public Health England.

The Times a relatat că Arte Mundit conține „încă trei substanțe periculoase, care pot provoca erupții cutanate, tuse și dureri de gât”. Ulterior, pulverizarea la Catedrala Sf. Paul a fost făcută doar noaptea pentru a reduce orice riscuri.

Rebâtir Notre-Dame de Paris, organismul public ce supervizează restaurarea catedralei franceze, a transmis: „Latexul este aplicat pe toți pereții, inclusiv pe decorațiuni”.

Purtătorul de cuvânt a spus că, în timp ce anterior latexul „conținea aditivi sau stabilizatori precum amoniacul, care ar fi putut reprezenta dificultăți”, acestea s-au îmbunătățit în ultimii ani pentru a proteja mai bine atât clădirile, cât și sănătatea. Rebâtir Notre-Dame de Paris a confirmat, de asemenea, că acidul EDTA nu a fost folosit la catedrală.