Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Italia a donat Irakului o replică a Taurului de la Nimrud distrus de luptătorii Isis
taur nimrud

Italia a donat Irakului o replică a Taurului de la Nimrud distrus de luptătorii Isis

Italia a donat Irakului o statuie asiriană reconstruită, în ceea ce a fost descris ca fiind un „miracol al diplomației culturale italiene”. Construit în secolul al IX-lea î.Hr., Taurul de la Nimrud, înalt de 5 metri, a fost distrus de luptătorii Isis în 2015, înainte ca artizanii italieni să realizeze o copie a monumentului cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D.

Replica, expusă anterior la Colosseum din Roma și la sediul UNESCO din Paris, a fost acum relocată permanent în fața intrării în Muzeul Basrah.

„Italia se află în prima linie în ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural, deoarece acesta reprezintă sufletul unei națiuni și îi întruchipează istoria”, a declarat Gennaro Sangiuliano, ministrul italian al Culturii, într-o declarație citită la ceremonia de inaugurare a muzeului, la care au participat oficiali italieni și irakieni. „Prin urmare, va continua să depună toate eforturile pentru a avansa colaborarea internațională în domeniul protejării patrimoniului cultural și pentru a lucra pentru punerea în valoare a patrimoniului umanității”.

Francesco Rutelli, fostul ministru al Culturii, a cărui Associazione Incontro di Civiltà a fost vârful de lance al planurilor de realizare a replicii, a scris pe Facebook: „Iată o lumină, o prețioasă lumină italiană”. El a adăugat că donația a fost „un mic miracol al  diplomației noastre culturale”.

Orașul antic Nimrud, situat în apropiere de Mosul de astăzi, a fost capitala magnifică a lui Assurbanipal al II-lea (883-859 î.Hr.), regele asirian care a construit în oraș un palat imens, decorat cu basoreliefuri și numeroase „lamassu”, statui de lei și de tauri înaripați cu cap de om cu barbă. Isis a luat cu asalt situl arheologic în 2015 și a distrus artefacte prețioase cu buldozere și explozibili. Taurul din Nimrud, care se afla în sit și care este un simbol al civilizației asiriene, s-a numărat printre monumentele distruse.

Model din polistiren

În urma atacului, o echipă de restauratori condusă de Nicola Salvioli a studiat fotografii și înregistrări video ale monumentului, ceea ce le-a permis să realizeze un model din polistiren. O imprimantă 3D a fost apoi folosită pentru a realiza o copie din fibră de sticlă, care a fost acoperită cu substanțe plastice amestecate cu praf de piatră pentru a o face să pară mai autentică. Proiectul a fost finanțat de Associazione Incontro di Civiltà.

Taurul a fost expus la o expoziție din 2016 la Colosseum. În anul următor, a fost mutat la sediul UNESCO din Paris, unde a fost amplasat în fața intrării ca „un simbol al angajamentului organizației de a împărtăși istoria și de a transmite generațiilor viitoare valorile pe care le poartă”, a declarat UNESCO.

Întoarcerea taurului în Irak urmează unei restituiri de profil înalt în această țară în luna iunie, când Italia a înmânat președintelui irakian Abdul Latif Rashid, în timpul unei vizite de stat în Italia, o tăbliță gravată cu text cuneiform și cu însemnele regelui asirian Shalmaneser al III-lea, succesorul lui Assurbanipal. Circumstanțele în care a ajuns tableta în Italia rămân neclare.