Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Komorebi”, spectacol performativ prezentat în București, Sibiu și Craiova
vanner collective komorebi, foto Șerban vasilescu, curatorial

„Komorebi”, spectacol performativ prezentat în București, Sibiu și Craiova

„Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, vorbește despre masculinitatea toxică și fuga barbaților de propriile emoții și frici.

Spectacolul, pe textul pe textul scris de Raluca Mănescu, va fi prezentat în București, Sibiu și Craiova, continuând demersul companiei Vanner Collective început în 2020 de a aduce în conștiința publicului masculin importanța vulnerabilității și a asumării emoțiilor, ca pas esențial către dezvoltarea adultului și viitorului părinte.

Conceptul spectacolului le aparține Denisei Nicolae și lui Liviu Romanescu. Ei joacă alături de Teodora Velescu. Coregrafia și mișcarea scenică aparține Teodorei Velescu, muzica originală din spectacol este creată de Mihai Dobre, scenografia și costumele – de Elena Gheorghe, iar măștile – de Elena Gheorghe, Cristina Milea și Tudor Lucanu. Oana Pușcatu s-a ocupat de pregătirea muzicală. Universul sonor și light designul sunt create de Alexandros Raptis.

Bărbatul, văzut dincolo de măști

Denisa Nicolae transmite într-un comunicat: „Suntem într-o continuă explorare a unor forme noi de expresie pentru temele care ne preocupă. Vorbim despre bărbații pe care îi vedem, ne sunt familiari, îi admirăm, îi cunoaștem. Sau credem că îi cunoaștem. Ne-am provocat prin acest spectacol să vedem mai departe de măști, să sondăm în traume, să ne acceptăm fricile și mai ales, să deconstruim conceptul de «bărbat adevărat»”.

Liviu Romanescu adaugă: „Nu se poate vorbi despre masculinitate toxică disociind-o de importanța igienei și sănătății mintale. O mare parte din comportamentul masculin toxic este dominată de nevoia de putere, de statut, dependența de muncă, infidelitate, mecanisme «de apărare» față de vulnerabilitate. Am vrut să creăm o lume care să se joace cu aceste pericole, să le arate, să le cânte, să le exprime în orice formă posibilă. Vreau prin «Komorebi» să vorbim despre emoții pe care bărbații le îndeasă sub pat încă din copilărie, despre frici ascunse după ușă, despre voci din background adânc inscripționate pe disc, disc pe care și eu de multe mă trezesc ascultându-l”.

Spectacolul va fi prezentat în București, la Teatrelli, pe 8 și 9 octombrie, și la Centrul Educațional de Teatru REPLIKA, pe 1 și 2 noiembrie, în Sibiu, la Teatrul Gong, pe 14 și 15 octombrie, și în Craiova, la Teatrul Național „Marin Sorescu”, pe 8 și 9 noiembrie.

Credit foto: Vanner Collective/ Șerban Vasilescu