Licoricia, femeie de afaceri și renumită figură a Angliei secolului 13, omagiată cu un monument
Licoricia, femeie de afaceri și renumită figură a Angliei secolului 13, este omagiată cu o statuie în mărime naturală ce va fi inaugurată pe 10 februarie, în Winchester, de prințul de Wales.
De origine evreiască, Licoricia era recunoscută pentru succesul în afaceri și legăturile cu oamenii influenți. Femeia a fost ucisă în casa ei cu 13 ani înainte ca toți evreii din Anglia să fie expulzați la ordinul regelui Edward I.
Prințul Charles va dezveli pe 10 februarie statuia din bronz care o înfățișează alături de fiul ei, Asher. Aceasta va fi instalată în Winchester, orașul în care și-a petrecut mare parte din viață.
Povestea ei arată „caracterul comunității evreiești medievale”, a spus rabinul Ephraim Mirvis, care va binecuvânta statuia, potrivit The Guardian.
Monumentul, rezultat al unei campanii de cinci ani
Ceremonia din 10 februarie marchează finalul unei campanii de cinci ani în care au fost adunate fonduri pentru realizarea monumentului care se dorește a fi „o sursă de inspirație pentru femeile de azi și care promovează toleranța și înțelegerea în societate”.
Statuia a fost creată de sculptorul Ian Rank-Broadley, care a spus despre Licoricia că este „o femeie ce a adus o contribuție semnificativă țării în materie de expertiză financiară și care este probabil uitată astăzi de mulți”.
Pe soclu sunt gravate, în engleză și ebraică, cuvintele din Levitic: „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”.
Rabinul Jonathan Romain, care a cercetat viața Licoriciei, a spus: „Faptul că moștenitorul tronului dezvelește statuia este un important semnal că Marea Britanie este cămin pentru toate minoritățile”.
Licoricia, cămătar educat
Văduvă cu patru copii, Licoricia a strâns suficienți bani și perspicacitate pentru a începe operațiuni de cămătărie în Winchester, în 1234. Ea era una dintre puținele evreice implicate în afaceri în oraș și vorbea mai multe limbi.
La acea vreme, existau restricții privind felul în care evreii își puteau câștiga existența. Cămătăria era una dintre puținele ocupații permise lor, deoarece legea bisericii interzicea atunci creștinilor să facă împrumuturi.
„Pe de o parte, era un mod de viață. Pe de alta, i-a făcut extrem de nepopulari pentru că toți îi plac pe cămătari când au nevoie de un împrumut, dar nu și când trebuie să restituie banii. Așadar, era o profesie foarte toxică, însă una dintre puținele deschise la acea vreme”, a adăugat Romain.
Licoricia s-a căsătorit în 1242 cu David of Oxford, unul dintre cei mai bogați evrei din Anglia, după ce Henry III a blocat eforturile primei soții a lui, Muriel, de a obține anularea divorțului.
Doi ani mai târziu, David a murit, lăsând-o pe Licoricia cu un al cincilea copil și cu afacerea de succes. Mai întâi, ea a fost nevoită să plătească o taxă uriașă, din care mare parte a fost folosită la construirea Westminster Abbey.
Licoricia și menajera ei creștină au fost găsite ucise, în 1277, în casa din Oxford pe care ea o împărțise cu David. Cel mai probabil, asasinul a fost un hoț.
Ulterior, evreii din Anglia au devenit subiectul discriminării violente și persecuției, iar în 1290, Edward I a ordonat ca toți să fie expulzați. Evreii au revenit în Anglia abia la jumătatea secolului 17.
Credit foto: licoricia.org