Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Matematicienii au descoperit că muzica poate fi contagioasă la fel ca un virus

Matematicienii au descoperit că muzica poate fi contagioasă la fel ca un virus

Muzica pop este deseori descrisă drept captivantă, dar se pare chiar că o persoană își poate infecta prietenii cu propriile preferințe în domeniu.

Șablonul descărcărilor de muzică pare să semene foarte mult cu o curbă epidemică a unei boli infecțioase, iar muzica electronică este aparent cel mai contagios gen dintre toate.

Experți de la McMaster University din Ontario (Canada) au vrut să afle, cu ajutorul instrumentelor matematice folosite în mod obișnuit la studierea răspândirii bolilor, cum devin populare cântecele.

Echipa, condusă de Dora Rosati, autorul principal al studiului, a analizat o bază de date cu aproximativ 1,4 miliarde de descărcări de cântece de pe serviciul de streaming MixRadio, acum inactiv.

Concentrându-se pe cele mai descărcate 1.000 de piese în Marea Britanie între 2007 și 2014, cercetătorii au măsurat cât de bine se potrivește tendinței în download de-a lungul timpului modelul standard folosit în cazul unei boli epidemice, numit SIR.

Cercetarea, publicată în Proceedings of the Royal Society A: Mathematical and Physical Sciences, arată că modelul a funcționat la fel de bine la descrierea tendinței în descărcări ca în descrierea răspândirii unei boli în cadrul populației.

Rosati a spus: „Susține ideea că și muzica și bolile infecțioase depind de conexiunile sociale pentru a se răspândi în populație”. O diferență în cazul muzicii este că ea se poate răspândi între cunoștințe și prin mediul online, fără un contact fizic, citează The Guardian.

Echipa ei a calculat și rata de reproducere de bază – capacitatea bolii de a se răspândi, presupunând că populația are imunitate zero – pentru diferite genuri muzicale.

A rezultat că muzica dance și metal au cele mai mici scoruri, de 2,8 și 3,7. Muzica pop a fost mai transmisibilă, dar a fost depășită mult de rock și hip-hop, în timp ce muzica electronică a avut cel mai mare scor, de 3.430. Asta arată că este de peste 190 de ori mai transmisibilă decât pojarul, care are o rată de 18.

Concluziile analizei nu înseamnă că sunt descărcate mai multe piese electronice, ci că au o răspândire mai rapidă între adepții genului.

Ratele de transmitere a muzicii se pot modifica în timp, cele mai predispuse schimbării fiind ale genurilor de nișă, care nu sunt atât de prezente la posturile de radio ori televiziune.

Dacă popularitatea unui cântec este influențată într-adevăr de aceleași procese precum bolile, ar putea fi deschisă astfel o nouă cale în estimarea evoluției unei noi creații muzicale și oferă oportunitatea de a-i stimula răspândirea.

La fel cum pot fi folosite instrumente matematice pentru a afla timpul mediu al unei infecții, dimensiunea finală a unei epidemii sau cât va dura, aceleași modele pot fi utilizate, spun cercetătorii, pentru a afla cât de mult, în medie, un individ va asculta o piesă, câți o vor descărca sau cât de mult timp va fi populară.