Miriam Răducanu, omagiată la centenar
Coregrafa și dansatoarea Miriam Răducanu este subiectul unei ample expoziții documentare care marchează o sută de ani de la nașterea artistei și subliniază impactul pe care ea l-a avut asupra mai multor generații.
Expoziția este deschisă în perioada 27 septembrie – 19 octombrie, la Rezidența9, unde au loc, pe parcurs, mai multe evenimente cu invitați speciali.
Este prezentat parcursul artistic al coregrafei pe o perioadă de jumătate de secol și sunt aduse pentru prima dată împreună documente fotografice și videografice care au fost recuperate din colecții publice (Arhivele TVR, ANF și arhivele Teatrului Țăndărică, Teatrului Bulandra, Teatrului Evreiesc de Stat, Teatrului Mic) și din arhive private ale celor care au colaborat cu Miriam Răducanu din anii ’60 până astăzi, precum Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic, Liana Tugearu și Ioan Tugearu, precum și din arhiva personală a coregrafei.
Evenimente speciale
Centrul Național al Dansului București și Rezidența9, în parteneriat cu Uniunea teatrală din România, aduc vocile a mai mult de zece artiști din varii domenii culturale care au colaborat cu Miriam Răducanu.
Vernisajul expoziției are loc în 27 septembrie, la ora 19:00, iar pe parcursul perioadei expoziționale vor avea loc tururi ghidate, proiecții de film, performance-uri și prezentări.
Videomontajul „SenZul lui Miriam”, după conceptul regizoarei Alexandra Gulea, se numără printre lucrările expoziției și este prezentat în premieră. În 28 septembrie, de la ora 19:00, are loc o discuție cu realizatoarea, urmând ca în 5 octombrie să fie prezentă toată echipa artistică care a realizat lucrarea video.
La 4 octombrie, de la ora 20:00, e programat un eveniment performativ (în cadrul Nopții Albe a Galeriilor / NAG), o reconstrucție a piesei „Geneză” a coregrafei Miriam Răducanu. Reinterpretarea realizată de coregrafa Mădălina Dan a fost comisionată și prezentată de Institutul Prezentului în 2019 ca parte a expoziției „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969 – 1971” (noiembrie 2019 – februarie 2020, Muzeul Național de Artă al României). Performance-ul este urmat de o sesiune Q&A.
„O întâmplare cu Jazz”, proiectat în expoziție, e însoțit de asemenea de un Q&A cu regizorul Mircea Sorin Albuţiu, în 6 octombrie, la ora 19:00. Filmul este cumulul întâlnirilor dintre Miriam Răducanu şi fotograful Mircea Sorin Albuţiu, care timp de opt luni au lucrat împreună, în 2017, pe o temă de jazz inspirată de o înregistrare video cu Miles Davis din 1959 din studioul lui Robert Herridge din New York.
Pentru finisajul expoziției, în 19 octombrie, la ora 12:00, este organizată masa rotundă „Miriam Răducanu. A distruge pentru a recrea” în spațiul expozițional. Invitații speciali sunt Gigi Căciuleanu, Mariana Mihuț, Raluca Ianegic și Vava Ștefănescu, iar discuțiile sunt moderate de Michaela Michailov. Îi va urma un performance susținut de Lari Giorgescu, care va prezenta fragmente din monodrama „Poezia Visului”, bazată pe versuri de Emil Botta.
Expoziția este curatoriată de Corina Cimpoieru și Suzana Dan. Ea recuperează multiple fragmente de sensuri din creația lui Miriam Răducanu și semnalează rezonanța acestora cu ceea ce dansul de azi are foarte viu în dimensiunile sale artistice, critice și în vivacitatea gestului performativ și a gândirii care stă în spatele lui. Miriam Răducanu se înscrie în biblioteca infinită a artei coregrafice, indispensabilă oricărei continuări în domeniul artelor performative de azi.
Rezultatul unei cercetări monografice de arhivă și al unor proiecte de reactivare a patrimoniului cultural coregrafic dedicate dansatoarei și coregrafei Miriam Răducanu, realizate în ultimii 15 ani prin proiecte individuale sau colective pe care Centrul Național al Dansului București le-a susținut constant pentru a recupera și reactiva parcursul său artistic și pedagogic, expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, între 16:00 și 20:00, și sâmbătă și duminică, între 13:00 și 20:00.
Fotografie principală: Miriam Răducanu în „Mal de vivre-Nocturne” (c) Arhiva Teatrului Țăndărică