Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Mormânt de sorginte scitică vechi de 2.500 de ani, descoperit în Ialomița
muzeul judetean ialomita. săveni la movile

Mormânt de sorginte scitică vechi de 2.500 de ani, descoperit în Ialomița

Un mormânt de sorginte scitică vechi de 2.500 de ani a fost scos la lumină pe situl Săveni – La Movile din județul Ialomița, o descoperire de excepție a specialiștilor de la Muzeul Județean Ialomița.

Lucrările la sit au fost reluate vara aceasta, iar săpăturile au scos la suprafață un mormânt de tip catacombă, o premieră pentru Câmpia Bărăganului, mormânt care adăpostea un schelet uman, de sex masculin, însoțit de un bogat inventar arheologic.

Primele indicii arătau că este vorba despre un complex funerar din epoca bronzului timpuriu, însă, pe măsură ce au continuat cercetările, încadrarea cultural-cronologică a descoperirii a fost schimbată. Astfel, după îndepărtarea materialului de umplutură, în catacomba propriu-zisă au fost găsite 16 vârfuri de săgeată de origine scitică, un cuțit cu lama scurtă din fier și mâner lung din os, de asemenea specific acestei populații, două fusaiole, toate alături de un schelet ce are în jurul gâtului un colan spiralat, cel mai probabil din bronz, precum și doi cercei, explică Gigi Constantin, referent Muzeul Județean Ialomița.

muzeul judetean ialomita, săveni la movile

vârfuri de săgeată de origine scitică; (c) Muzeul Judetean Ialomița

Complex funerar din secolul IV î.e.n.

Aceste vestigii au dus la concluzia că este vorba despre un complex funerar din secolul al IV-lea î.e.n.

„Este vorba despre un războinic scit, care a străbătut Câmpia Bărăganului cu aproximativ 2.500 de ani în urmă, cel mai probabil o căptenie, oricum un războinic important. Știm aceasta în urma modului în care a fost construit acest complex funerar – un puț de acces, trepte spre catacomba unde a fost depus trupul după deces. De asemenea, și inventarul arheologic amintit anterior ne determină să susținem ipoteza că avem de-a face cu un personaj cu influență al acelor vremuri din Băraganul ialomițean”, arată dr. Florin Vlad, managerul Muzeului Județean Ialomița și responsabilul știintific al lucrărilor arheologice de la Săveni – La Movile.

Izvoarele istorice atestă faptul că, începând cu secolul al VIII-lea î.e.n., sciții, o populație de sorginte răsăriteană, au plecat din zona Mării Caspice și s-au stabilit în zonele nord-pontice, în Ucraina, Republica Moldova și România de astăzi. Grupul etnic din care face parte acest războinic este cunoscut sub numele de „grupul sciților de stepă cu morminte-catacombă”, întâlnit în secolele V – III î.e.n. în această parte a Europei.

Dr. Florin Vlad spune că e greu de răspuns unde sunt așezările acestor războinici. „Aceste populații, nomade, crescătoare de animale în principal, locuiau în căruțe, cu patru sau șase roti, așadar căruțe mari, trase de boi fără coarne, acoperite cu coviltire. Acestea erau compartimentate în două sau trei «camere», unde își desfășurau activitatea femeile și copiii, bărbații deplasându-se călăre. Așa că așezările lor nu avem cum se le identificăm, însă le simțim prezența în acest spațiu geografic prin monumentele funerare, unele impresionante, cum sunt movilele din zona Bărăganului Ialomițean și nu numai”.

Specialiștii spun că sciții veniți în această zonă coabitau și chiar se amestecau cu geto-dacii, populația autohtonă din Băraganul acelor secole. Este cunoscut că acest lucru se întâmpla în Dobrogea, pe malul Pontului Euxin (denumirea romană a Mării Negre) din scrierile poetului latin Ovidiu, cel exilat la Tomis de împăratul roman Octavian Augustus (27 î.e.n. – 14 e.n.). De altfel, împăratului roman Dioclețian (284 – 305), cu ocazia unei reforme administrative a imperiului, detașează teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră (Dobrogea de astăzi) din provincia Moesia Inferioară și formează o provincie separată, cu numele de Sciția Mică (Scythia Minor), un alt indiciu clar al coabitării celor două populații – alogenii sciți și autohotnii geto-daci.

Conservare și restaurare. Noi investigații arheologice

Lucrările din vara lui 2023 de la Săveni – La Movile au fost efectuate de o echipă de cercetare alcătuită din dr. Florin Vlad – coordonator științific, drd. Simona Munteanu și muzeograf-arheolog Radu Coman, din echipa extinsă făcând parte dr. Cătălin Bem, dr. Cătălina Cernău, dr. Adrian Bălășescu, dr. Valentin Radu și dr. Vasile Gabriel. Ei au beneficiat și în acest an de aportul unor oameni pasionați de istorie din partea comunității locale și a celor din zonă, inclusiv elevi de la Liceul Teoretic „Paul Georgescu” Țăndărei.

Colectivul de cercetare al Muzeului Județean Ialomița a încheiat lucrările la acest complex și pregătește începutul investigațiilor arheologice la un doilea mormânt de tip catacombă. Anul acesta au fost înregistrate în total patru astfel de complexe funerare pe situl Săveni – La Movile, cercetarea acestora urmând să aibă loc în campaniile de anul viitor.

Inventarul arheologic descoperit va fi supus în perioada următoare lucrărilor specifice de conservare și restaurare, iar scheletul celor de tip antropologic, pentru a fi evidențiate mai multe detalii despre modul de viață de acum 2.500 de ani de pe aceste meleaguri.