Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, înființat
piata,libertatii,(liberty,square),timisoara,,romania

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, înființat

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 a fost înființat prin lege, pe 29 iunie 2022.

Ideea înființării unui muzeu pe tema revoluției a fost exprimată prima dată în 2013, de mai mulți parlamentari de Timiș, care au cerut atunci Guvernului suma de 3 milioane de euro pentru acoperirea costurilor aferente unei astfel de investiții. În același an, la propunerea Ministerului Finanțelor, Ministerul Culturii a dat curs solicitării de finanțare, integrând obiectivul de investiții – care era, la data respectivă, doar o ipoteză, în lipsa unei clădiri care să aibă rolul de sediu, precum și în lipsa instituției propriu-zise – în portofoliul Unității de Management a Proiectului.

Din 2013, echipa UMP și-a asumat proiectul ca fiind unul „cheie” și care trebuie dus la bun sfârșit în pofida oricăror neajunsuri, sensibilităților încă existente în societate față de un astfel de demers, fluctuațiilor politice și inerentelor opinii contrare.

„Deși parcursul a fost unul lung și dificil, contextul actual este unul promițător dacă ne gândim că proiectarea clădirii muzeului este în curs, necesarul financiar asigurat pentru investiție a crescut de la 3 milioane de euro în 2013, la peste 20 milioane de euro grație Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei parafat la 9 iunie 2022, iar în curând se va constitui o echipă de specialiști care va forma, de facto, corpusul profesional al muzeului”, a transmis UMP.

Muzeul Revoluției, în centrul orașului Timișoara

Instituția muzeală va fi amenajată la Timișoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare ce va fi restaurată, modernizată și dotată în acest scop, și va prezenta evenimentele așa cum acestea au avut loc pe tot cuprinsul țării.

Imobilul a fost identificat cu ajutorul Primăria Municipiului Timișoara în 2015 și a fost ulterior transferat de la Ministerul Apărării Naționale, în administrarea Ministerului Culturii, prin efectul HG nr. 281/mai 2019.

Muzeul va funcționa sub autoritatea Ministerului Culturii.

Unitatea de Management a Proiectului reprezintă entitatea din cadrul Ministerul Culturii abilitată să implementeze întregul proiect de realizare a Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 în virtutea atribuțiilor ce îi revin prin Proiectele F/P 1572 (2006) privind finalizarea construcţiei, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România și LD 2097(2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală.