Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  O barcă de tip monoxilă veche de 800 de ani, expusă în Gara Maritimă din Constanța
barca

O barcă de tip monoxilă veche de 800 de ani, expusă în Gara Maritimă din Constanța

O barcă de tip monoxilă de 9 metri lungime și veche de 800 de ani, descoperită întâmplător în vara anului 2015 la Ostrov, jud. Constanţa, de un grup de pescari, care a intrat în administrarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa în vara anului 2020, este expusă în Gara Maritimă.

Vechimea lemnului din care este construită barca a fost atestată prin analize de C14, realizate la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, astfel că datarea bărcii a fost stabilită în secolele XII – XIII (o vechime de aprox. 800 de ani).

Obiectul face parte din patrimoniul cultural naţional, ca bun de importanţă tehnică, fiind în procedură de clasare în categoria Tezaur a patrimoniului cultural naţional.

Amabarcaţiunea are formă albiată şi este realizată prin scobirea unui trunchi de arbore, având o lungime de aprox. 8,80 m, lăţime maximă de 0,80 m şi înălţime de aprox. 0,70 m. Prezintă trei praguri de lemn, constituite din acelaşi trunchi de copac, structura pupa începând de la aprox. 0,40 m de la ultimul prag. Etimologia cuvântului „monoxilă” este de origine greacă, provenind din cuvintele monos = unic, singur; xylos = lemn.

Realizată prin cioplire

Aceste ambarcaţiuni erau realizate prin anumite procedee: se nivela, se cioplea, apoi se puneau legături de paie cărora li se dădeau foc. Jăraticul era îndepărtat şi se continua procesul de ardere, până când trebuia delimitată zona de la pupa, unde se sprijineau picioarele marinarilor, pentru a avea stabilitate, apoi se finisa prin cioplire cu tesla, barda sau cuţitoaia.

Acest tip de ambarcaţiune s-a folosit în România din cele mai vechi timpuri pe cursurile apelor curgătoare, mai ales pe Dunăre, si până târziu în secolul XIX.

barca2 constanta

Din momentul descoperirii (2015) şi până în vara anului 2023, monoxila a fost depozitată în bolta XI a Edificiului roman cu mozaic. Intrarea în proces de reabilitare a acestui monument (prin proiectul Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului roman cu mozaic, cod SMIS 116049, implementat de Consiliul Judeţean Constanţa) a determinat găsirea unui nou loc de depozitare și expunere.

Aceasta este expusă acum în incinta Gării Maritime din Constanţa, datorită spațiului generos, bine luminat şi bine climatizat, fără variaţii majore de temperatură şi umiditate.

În prezent, în muzeele din România, sunt expuse monoxile la Muzeul Naţional al Marinei Române din Constanţa, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Ploieşti, Muzeul de Artă din Satu Mare, Muzeul Etnografic al Moldovei din Iaşi şi Palatul Cultural din Arad, cea din Gara Maritimă fiind cea mai veche descoperită în România, până în prezent.

Foto credit: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa