O instalaţie gigant din anii ’70 a fost recreată la Muzeul de Artă Modernă Arken
Muzeul de Artă Modernă din Copenhaga prezintă o instalaţie imaginată în anii 1970 de un colectiv austriac.
La Muzeul de Artă Modernă Arken, la periferia de sud a capitalei daneze, vizitatorii au putut să sară sau să alerge pe o saltea gonflabilă albă uriașă, ocolind sau căutând cele trei bile uriașe ale acestui „biliard uman” – o explozie de energie fără precedent în încăperile de obicei liniștite.
Fidel recreată de echipa muzeului, instalaţia a fost pusă în scenă pentru prima dată în 1970 de grupul de arhitecţi şi de artişti austrieci Haus-Rucker-Co.
Atunci, cei trei fondatori ai grupului credeau că vremurile cereau schimbări radicale, iar oaza lor gonflabilă putea ajuta la distrugerea ierarhiilor de putere existente și la crearea de noi spații urbane utopice.
De fapt, printre ţipete, râsete şi sărituri, vizitatorii fac parte involuntar din joc – ei se bat unii cu alţii în funcţie de felul în care cad pe bilele gigant.
Un alt tip de activitate la muzeu
„Ideea a fost de a rupe caracterul de patrimoniu istoric dintr-un muzeu, de a-i da puțin mai multă viață și de a oferi un nou tip de activitate”, își amintește Günter Zamp Kelp, în vârstă de 81 de ani, unul dintre cei trei membri fondatori ai Haus-Rucker-Co, creat în 1967. Privind vizitatorii sărind, el glumește despre asemănările cu anii 70.
„Nu poți face diferența între pozele din anii 70 și cele de azi, este complet la fel, poate diferă puțin stilul vestimentar, dar mișcarea și totul este exact ca înainte”, asigură el.
„Giant Billiards”, prezentată prima dată în 1970 la Viena şi New York
După ce a fost prezentată pentru prima dată la Viena în 1970, „Giant Billiards” a fost montată la New York în același an, iar apoi a apărut rar în următorii 50 de ani. O reproducere rară, expoziția de la Arken constituie prima apariție în Scandinavia.
Pentru curatoarea expoziției, lucrarea, pusă în scenă astăzi, într-un context de creștere a inegalității sociale și a izolării, vine la momentul potrivit.
Vizitatorii „se pot distra și ei și trebuie să ne distrăm, cred, mai mult ca oricând din cauza confruntările pe care le trăim”, a spus Jenny Lund.
„Sper că veți pleca cu gândul că soluții neconvenționale sunt uneori necesare. Și avem nevoie de ele mai mult ca niciodată”, adaugă ea.
„Cred că este o idee bună să faci arta care să te facă să interacționezi cu alți oameni”, spune Laura Konrad, în vârstă de 38 de ani. „Interacționezi cu oameni pe care nu îi cunoști deloc”, spune ea.