O mănușă medievală perfect conservată, descoperită lângă un castel din Elveția
Arheologii care fac săpături în apropierea castelului Kyburg din Elveția, un sit de patrimoniu bogat în istorie care datează de aproape un mileniu, au descoperit o armură rară și bine conservată, îngropată de aproximativ 600 de ani.
Săpăturile au fost efectuate în 2021, când se credea că lucrările de demolare din apropierea castelului vor pune în pericol un oraș medieval vecin. O echipă din cantonul Zürich a organizat o misiune de salvare pentru a conserva vestigiile arheologice din localitate. Săpăturile lor i-au condus la o pivniță, care a ars în secolul al XIV-lea, unde au găsit 50 de obiecte de metal – cum ar fi ciocane, clești, chei și cuțite – care indică faptul că pe vremuri se făcea forjare în acel loc. Dar cea mai uimitoare descoperire a fost o mănușă blindată, atât de bine conservată încât fragmentele sale încă se mai pot potrivi între ele.
Cunoscută acum sub numele de mănușa Kyburg, aceasta se potrivea cândva unei mâini drepte, cu patru degete, cu plăci de fier separate, nituite între ele pe lateral, permițând flexibilitate.
Componentele individuale erau atașate în continuare în interior de un material din piele sau textil, care era cusut într-o mănușă textilă pentru degete. De asemenea, au fost descoperite unele porțiuni ale unei mănuși pentru mâna stângă.
Obiect scump, destinat unui nobil
Deși astfel de obiecte au fost recuperate în trecut, majoritatea datează din secolul al XV-lea. Exemplele din secolul al XIV-lea, inclusiv relicva de la Kyburg, sunt extrem de rare. De fapt, doar alte cinci mănuși blindate din acea epocă au fost recuperate – niciuna la fel de completă și detaliată ca relicva din Kyburg.
Din cauza rarității descoperirii, arheologii nu au reușit încă să afle cine a purtat mănușa (un cavaler, totuși, nu este exclus). Dar ei cred că designul și măiestria artefactului fac din el un obiect scump purtat de un individ cu statut înalt.
Mănușile au fost realizate la un standard ridicat, fiind scumpe la acea vreme. Experții mai spun că ar fi fost destinate unui nobil sau unei persoane de rang înalt.
O copie a mănușii Kyburg va fi expusă permanent la Castelul Kyburg începând cu 29 martie, alături de o reconstituire a modului în care ar fi putut arăta odată piesa de armură.
Descoperirea originală va fi expusă în cadrul unei expoziții speciale de trei săptămâni la castel, începând cu 7 septembrie.