Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  O sută de ani de creativitate feminină – femei în meseria de arhitect
femei in arhitectura

O sută de ani de creativitate feminină – femei în meseria de arhitect

Mai mult de 40 de arhitecte remarcabile din Germania și România sunt prezentate, prin poveștile și realizările lor, într-o expoziție la Institutul Goethe din București.

„O sută de ani de creativitate feminină – femei în meseria de arhitect” va fi deschisă în perioada 10 – 19 martie.

Vor fi prezentate realizări extraordinare ale arhitectelor care au influențat domeniul sau care îl modelează și astăzi, povestea lor, realitățile lor de viață și lupta lor pentru existență. Profesioniste puternice și personalități fascinante, ele au pledat activ pentru diferite cauze sociale, cum ar fi protecția mediului, conservarea și restaurarea monumentelor, egalitatea în educație.

De la pionierii BAUHAUS la femeile arhitect de succes din prezent – prin portrete, exemple de lucrări și povești foarte personale -, rolul femeilor în arhitectură primește, în sfârșit, vizibilitatea pe care o merită de mult timp, spun organizatorii expoziției.

Istoria arhitecturii din ultimul secol este și o istorie a femeilor arhitect

În portrete individuale, imaginile și textele prezentate spun povestea unor femei care au modelat în mod semnificativ arhitectura din ambele țări, în ultimul secol, și care continuă să o influențeze și în prezent.
Prezentările descriu un arc impresionant peste ultimele decenii: de la primele femei care au studiat arhitectura, la începutul secolului trecut, și au făcut încercarea de pionierat de a se impune în această profesie masculină, până la construcția epocii post-comuniste si a celei contemporane.

„Acest lucru arată foarte clar că istoria arhitecturii din ultimii o sută de ani este și o istorie a femeilor arhitect. Inițiativa acestei expoziții este, de fapt, un semn că rolul femeii în arhitectură a câștigat vizibilitatea pe care o merită”, se arată în comunicatul emis de institut.

În cadrul expoziției va avea loc și un atelier de zugrăveli decorative cu pământ și var, în care poate fi descoperit rolul constructiv al ingredientelor prezente în bucătăriile și gospodăriile bănățene și nu numai.

Aceasta este o expoziție a Muzeului German de Arhitectură (Deutsches Architekturmuseum). Secțiunea românească a expoziției este curatoriată de arh. Ileana Tureanu, președinte al Uniunii Arhitecților din România.

Vernisajul este programat pentru 10 martie, la ora 18:00.