Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Oana Stănescu, cu instalații la MoMA și Coachella, curatoarea bienalei Beta 2024
beta 2022, curatorial.ro

Oana Stănescu, cu instalații la MoMA și Coachella, curatoarea bienalei Beta 2024

Oana Stănescu, arhitect, designer și cadru universitar, a fost numită curatoarea Bienala timișoreană de arhitectură Beta 2024, care va avea loc în toamnă.

Cu o carieră de peste două decenii, Oana Stănescu propune, în calitate de curator, o retorică multidisciplinară privitoare la rolul arhitectului. Sub îndrumarea ei, cea de-a cincea ediție a Beta își propune să împingă limitele practicii arhitecturale prin abordarea interdisciplinară și intersecțională.

Despre Oana Stănescu

Oana Stănescu a studiat arhitectura la FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și a acumulat experiență pe mai multe continente înainte de a-și stabili studioul în New York și Berlin.  Printre cele mai recente importante lucrări ale ei se numără reabilitarea unui funicular de 500 de metri în orașul natal – Reșița, magazinele Off White ale lui Virgil Abloh (la nivel mondial), precum și instalații cum ar fi „Seriously Fun” la Museum of Modern Art din New York, „Mutts” la festivalul de muzică Coachella 2022 (California), și „Fresa” la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico 2023 din Logroño (Spania).

oana stanescu, beta 2024

Oana Stănescu

Este co-fondatoare a proiectului colaborativ Plus Pool din New York. Prin proiectele ei, Oana Stănescu încurajează la reevaluare a relației cu mediul construit și la explorarea posibilităților de a crea spații urbane care pun în prim-plan locuibilitatea și sustenabilitatea.

Oana Stănescu a predat și susținut prelegeri la Harvard GSD University, GSAPP, Columbia GSAPP, Princeton SOA, UCLA AUDLA și la Architectural Association din Londra. În ultimii ani, a înființat Blueprints of Justice Studio la MIT, în colaborare cu Stanford Legal Design Lab și Virgil Abloh. În 2023, a creat și a început să coordoneze seria de prelegeri „Nonprofessionals” la EPFL, în Lausanne.

„Trăim viețile noastre în limitele arhitecturii”

Alexandra Trofin, coordonatoarea Beta, a transmis într-un comunicat: „Ambivalența ei locală-globală, expertiza, talentul și perspectiva unică cu siguranță vor potența capacitatea Beta de a funcționa ca o platformă extraordinară pentru discursul arhitectural și explorări la intersecția dintre artă, arhitectură, cultură pop, comunitate și natură”.

Oana Stănescu a spus la rându-i: „Sunt profund onorată, entuziasmată și nerăbdătoare, impresionată și emoționată în același timp. Trăim viețile noastre în limitele arhitecturii, ceea ce o face scuza perfectă pentru conversații sociale și culturale urgente, în special în poziția unică a României, cu proximitatea și distanță simultane față de Vest”.

Tema celei de-a cincea ediții Beta va fi anunțată în primăvară și, după cum au precizat organizatorii, nu este legată de „ce” presupune arhitectura, ci mai degrabă de „cum” și „de ce” – procese și premize în arhitectura contemporană, pe care curatoarea Oana Stănescu le va investiga multidisciplinar. Detalii despre Bienala de Arhitectură Beta 2024, inclusiv arhitecții, artiștii participanți și programul evenimentului, vor fi anunțate în lunile următoare.

Despre Bienala timișoreană de arhitectură Beta

Beta celebrează designul arhitectural inovator și vizionar, organizat de o echipă tânără și curajoasă. Creată ca un proiect cultural al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș, Beta are loc la fiecare doi ani și adună arhitecți recunoscuți și emergenți, urbaniști, designeri și artiști pentru a-și prezenta lucrările inovatoare, a stimula colaborarea și a explora viitorul mediului construit.

De la începuturile sale, mai mult de 40.000 de vizitatori au participat la evenimentele și expozițiile Beta. La fiecare ediție, echipa Beta încearcă să exploreze spații alternative din oraș și să valorifice potențialul cultural al altora, să experimenteze cu formate inovatoare.

Creată ca o platformă euro-regională care articulează poziția arhitecturii și a arhitecților față de problemele fundamentale și provocările societății contemporane, Beta acordă și premii pentru producția de arhitectură de calitate în euroregiune.
Evenimentul e parte a comunității LINA – platformă europeană de arhitectură care conectează actorii consacrați cu talentele emergente.

Printre participanții la Beta de-a lungul anilor se numără Stardust Architects, Ilka Ruby, Leo Van Broeck, Daniel Tudor Munteanu, Davide Tommaso Ferrando, Theo Deutinger, Ai Weiwei, Dan Perjovschi, Jens Haaning, Forensic Architecture, JR, Marco Scotini, raumlabor berlin, Theo Deutinger, Laurian Ghinițoiu și Dorin Ștefan Adam, Lacaton & Vassal.