Oaspeții de lux din Egipt pot ajuta arheologii să sape pentru mormântul pierdut al Cleopatrei
Oaspeții care pot plăti cel puțin 11.950 de lire sterline, aproximativ 15.365 de dolari, pot urmări munca arheologului Kathleen Martinez în căutarea mormântului de mult timp pierdut al Cleopatrei și al lui Marc Antoniu.
Compania de expediții de lux The Luminaire oferă o experiență de șase zile în Egipt care permite oaspeților să participe în direct la săpături și la lucrări de restaurare în interiorul unui labirint de pasaje antice la Marele Templu al lui Osiris, Taposiris Magna, potrivit artnet.com.
Participanții vor putea explora puțuri și tuneluri pe care echipa de arheologi le-a descoperit anterior și vor putea observa ceea ce compania a numit „roboți de ultimă generație” care sunt folosiți pentru a cartografia digital zona și pentru a crea modele tridimensionale ale structurilor despre care Martinez crede că păzesc mormântul Cleopatrei.
Tuneluri ce ar duce la mormântul Cleopatrei, descoperite în 2022
Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a anunțat anul trecut într-un comunicat de presă că o echipă de arheologi condusă de Martinez a descoperit un tunel săpat în stâncă la aproximativ 43 de metri față de sol, în timpul unor săpături în apropierea templului din Alexandria.
Mustafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem de Arheologie din Egipt, a declarat că tunelul are o înălțime de aproximativ 2,5 metri și o lungime de aproximativ 1 kilometru.
Arheologii cred că o parte din fundația templului este scufundată sub apă și că tunelurile s-au prăbușit sub presiunea cutremurelor și a valurilor mareelor. Martinez crede că aceste tuneluri ar putea duce la mormântul Cleopatrei.
Autoritățile egiptene au calificat descoperirea drept „demnă de luat în seamă”, deoarece au fost găsite artefacte, inclusiv monede cu fotografiile și numele Cleopatrei și ale lui Alexandru cel Mare, precum și o serie de statui ale zeiței Isis, printre alte obiecte.
Itinerariul de călătorie include noile descoperiri de la Saqqara, cel mai mare sit arheologic din Egipt, în cadrul unei vizite cu acces privat. De asemenea, oaspeții vor avea parte de o avanpremieră exclusivă a Marelui Muzeu Egiptean (Giza).
În ceea ce privește cazarea, oaspeții vor sta cinci nopți la hoteluri de lux din Cairo și Alexandria. Cei care doresc să plătească ceva mai mult vor avea acces privat, între altele, la Templul Oracolului lui Amon din Oaza Siwa, protejată de UNESCO.
Foto: Intrare de mormânt egiptean antic, în templul din Luxor (c) The Luminaire