Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Patrimoniu recuperat cu ajutorul noilor tehnologii, la Muzeul Național Cotroceni
muzeul national cotroceni

Patrimoniu recuperat cu ajutorul noilor tehnologii, la Muzeul Național Cotroceni

O expoziție care aduce în atenția publicului, într-o manieră inedită, un patrimoniu recuperat din Palatul Cotroceni va fi vernisată pe 17 octombrie, la ora 17:00.

Spațiile Medievale ale Muzeului Național Cotroceni vor găzdui expoziția multimedia „Reflexii ale Reginei Maria în Palatul Cotroceni”. Două încăperi ale palatului care în prezent nu mai există sub forma lor inițială au fost recompuse cu ajutorul noilor tehnologii, apelându-se la numeroase surse istorice pentru o redare cât mai fidelă.

Salonul de Aur și Dormitorul Argintiu

Salonul de Aur și Dormitorul Argintiu (în prezent, Salonul Florilor și Dormitorul Reginei), cele două spații care și-au pierdut materialitatea, au fost concepute de regina Maria la începutul secolului al XX-lea și au reflectat personalitatea creativă a acesteia.

Expoziția oferă vizitatorilor o veritabilă călătorie în timp, posibilă grație reconstrucției 3D și graficii digitale, prin care vor descoperi, printre altele, cum amenajarea diferitelor încăperi ale palatului de regina Maria reflectă evoluția ei, de la tânără prințesă aflată într-o țară străină, la regina României Mari.

Proiectul expozițional îmbină creativitatea reginei Maria și creativitatea contemporană, venind în întâmpinarea publicului cu o experiență imersivă, care să-l apropie de Muzeul Național Cotroceni, prin prezentarea, în premieră, a unor piese de patrimoniu și să-l familiarizeze cu o perioadă importantă pentru istoria monarhiei, cea în care regina Maria a locuit la Palatul Cotroceni.

Cinci instituții din România și SUA, în colaborare cu MNC

Pentru realizarea acestei expoziții, Muzeul Național Cotroceni a beneficiat de sprijinul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, al Muzeului Național Peleș, al Muzeului Național de Artă al României și al Arhivelor Naționale ale României.

Un aport important l-a avut parteneriatul cu Maryhill Museum of Art din Statele Unite ale Americii, un muzeu care s-a bucurat de atenția și donațiile reginei Maria, sub formă de obiecte de artă și obiecte personale provenite din Salonul de Aur și Dormitorul Argintiu.

Proiectul expozițional a fost dezvoltat de Zeppelin Design by QGP.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 octombrie 2023 – 11 februarie 2024, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381. La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original.