Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Picturi colorate ale vieții de zi cu zi descoperite într-un mormânt egiptean vechi de 4.300 de ani
mormant egipt

Picturi colorate ale vieții de zi cu zi descoperite într-un mormânt egiptean vechi de 4.300 de ani

Picturi colorate ale vieții cotidiene din Egiptul antic au fost descoperite într-un mormânt datând de peste 4.300 de ani.

Mormântul, cunoscut sub numele de mastaba, a fost găsit în necropola piramidală de la Dahshur, la aproximativ 25 de mile sud de Cairo, în timpul unei misiuni arheologice egipteano-germane recente.

Dahshur este cea mai sudică dintre marile necropole piramidale ale Vechiului Regat, în vecinătatea capitalei antice Memphis. Principalele atracții de acolo sunt două mari piramide ale faraonului Sneferu: așa-numita Piramidă Îndoită și Piramida Roșie.

Şapte puţuri funerare

Realizată din cărămidă de lut nearsă, mastaba dreptunghiulară măsoară aproximativ 8 metri pe 12 metri și are șapte puțuri funerare, precum și un alt puț pentru boluri ceramice și alte obiecte folosite în ritualurile funerare.

picturi egipt

Conform inscripțiilor de pe o ușă falsă din calcar masiv, mormântul a aparținut unui bărbat pe nume Seneb-nebef, care a servit în administrația locuitorilor din districtul palatului, precum și soției sale, Idut.

Forma mastaba, împreună cu inscripțiile, imaginile și ceramica descoperite în interior, sugerează că datează de la sfârșitul celei de-a V-a sau începutul celei de-a VI-a dinastii -aproximativ 2.300 î.Hr.

Stephan Seidlmayer, fost director al Institutului Arheologic German din Berlin, a condus expediția.

El a declarat pentru CNN: „Coridorul și camera de cult au fost decorate cu picturi subtile pe tencuială de noroi – o raritate în necropola de la Dahshur. În ciuda distrugerilor extinse, numeroase imagini au fost păstrate. Acestea prezintă imagini ale proprietarului mormântului și ale soției sale în fața mesei de ofrandă, scene din viața de zi cu zi – măgari pe aria de treierat, nave pe Nil, o piață – și servitori care aduc daruri pentru cultul mortuar.

„Prin formele lor elegante și execuția lor perfectă, imaginile oferă dovezi valide ale mediului artistic din regiunea capitalei Vechiului Regat dezvoltat”.

picturi mormant egipt

Potrivit unei declarații a Ministerului egiptean al Turismului și Antichităților, inscripțiile au dezvăluit că proprietarul mormântului „a deținut mai multe funcții în palatul regal în administrația chiriașilor”, în timp ce soția sa „deținea titlurile de Preoteasă a lui Hathor și Doamnă a Sicomorului”.

Institutul Arheologic German din Cairo efectuează săpături la Dahshur din 1976. Etapele inițiale s-au concentrat pe piramidele regelui Sneferu din Vechiul Regat și ale regelui Amenemhat al III-lea din Regatul Mijlociu.

Săpăturile mai recente s-au axat însă pe mormintele marilor oameni de stat, preoți și administratori din aceleași epoci.

Seidlmayer și echipa sa vor continua să excaveze situl „în încercarea de a căuta mai multe secrete ale acestei zone”, a precizat Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților în declarația sa. Acesta a adăugat: „În perioada următoare vor fi efectuate lucrări de curățare și documentare a mormântului și a inscripțiilor sale”.

Foto credit: Ministry of Tourism and Antiquities in Egypt