Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Piese originale ce ilustrează viața de la Curte a lui Cuza, într-o expoziție ce marchează 163 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească
muzeul national cotroceni

Piese originale ce ilustrează viața de la Curte a lui Cuza, într-o expoziție ce marchează 163 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească

Piese originale ce ilustrează viața domnitorului Alexandru Ioan Cuza vor face parte dintr-o expoziție ce marchează 163 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească, care a avut loc sub conducerea sa, și aceasta va putea fi vizitată la Muzeul Național Cotroceni pe 24 ianuarie 2022.

Expoziția „România 163. Alexandru Ioan Cuza şi Cotrocenii” cuprinde și obiecte de patrimoniu din colecția parmanentă a muzeului.

Alexandru Ioan Cuza și soția lui, doamna Elena Cuza, au avut drept reşedinţă de vară palatul domnesc de la Cotroceni, pe care l-au reamenajat începând din 1862, prin reparații, dotări, redecorarea interioarelor cu mobilier nou şi obiecte ambientale în stilurile la modă, unele provenite din manufacturi occidentale, în special de la Paris.

Fotografii de epocă, însemne militare și schițe originale ale renovării palatului

Pe lângă documente (copia firmanului de recunoaştere din partea sultanului Abdul Aziz a dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza), fotografii de epocă, însemne militare, medalii şi decoraţii, printre care şi proiectul decorației „Crucea de Fier”, publicul va avea ocazia să vadă expuse și alte piese originale care ilustrează viaţa de la Curte a lui Alexandru Ioan Cuza: documente, planuri şi schiţe originale legate de repararea şi dotarea reşedinţei de la Cotroceni, alături de documente care prezintă aspecte ale vieţii cotidiene, a etichetei şi ceremonialului de la Curtea domnitorului şi obiecte personale ale familiei Cuza: ştergar cu monograma doamnei Elena Cuza, tabacheră care a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, drapelul tricolor îndoliat ce a acoperit sicriul domnitorului.

Expoziția a fost realizată în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

Vizitarea Muzeului Național Cotroceni pe 24 ianuarie 2022 se face doar pe bază de programare, în limita locurilor disponibile, cu obligativitatea respectării măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19 și numai pe baza prezentării certificatului verde și a cărții de identitate în original.

Copiii cu vârsta până în 14 ani beneficiază de intrare gratuită.

Programările pot fi făcute până pe 23 ianuarie 2022, ora 10:00, prin e-mail, la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro, sau la numerele de telefon 021-317.31.07 și 0725.518.381.

Credit foto: Muzeul Național Cotroceni