Premiile Bienalei de Arhitectură de la Veneția 2023
Pavilionul Braziliei a fost desemnat laureat al prestigiosului trofeu Leul de Aur pentru cea mai bună participare națională la cea de-a 18-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, care are loc până pe 26 noiembrie.
Expoziția premiată, „Terra”, a fost curatoriată de arhitecții Gabriela de Matos și Paulo Tavares. Juriul a caracterizat-o drept „o expoziție de cercetare și o intervenție arhitecturală care centrează filozofiile și imaginarul populației indigene și de culoare spre moduri de reparare”.
Juriul celei de-a 18-a ediții a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia a fost compus din Ippolito Pestellini Laparelli (președinte, Italia), Nora Akawi (Palestina), Thelma Golden (SUA), Tau Tavengwa (Zimbabwe) și Izabela Wieczorek (Polonia).
„Terra” a fost împărțită în două secțiuni, ambele galerii ale pavilionului modernist fiind acoperite cu covor de pământ, pe care se aflau socluri din pământ bătut. Primul segment, „De-colonizarea canonului”, a celebrat patrimoniul, designul și peisajul popoarelor indigene marginalizate și strămutate la mijlocul secolului XX în timpul construirii orașului Brasília, capitala națiunii proiectată de Oscar Niemeyer, în timp ce al doilea, „Locuri de origine, arheologii ale viitorului”, a avut ca temă structurile istorice și construite în mare parte de indigeni din Brazilia, inclusiv cascada Iauaretê a triburilor Tukano, Arawak și Maku; și terreiros, sau piețe, în Salvador.
O mențiune specială a fost acordată Pavilionului Regatului Unit, pentru expoziția „Dancing Before the Moon”, curatoriată de Jayden Ali, Joseph Henry, Meneesha Kellay și Sumitra Upham.
Cel mai bun participant
DAAR (Decolonizing Architecture Art Residency), care este condus de arhitecții Alessandro Petti și Sandi Hilal, a câștigat Leul de Aur pentru cel mai bun participant. Firma cu sediul în Beit Sahour, Palestina, a prezentat o fațadă de clădire deconstruită, menită să investigheze „subversiunea arhitecturii coloniale fasciste și moștenirea sa modernistă”.
Juriul i-a lăudat pe Petti și Hilal pentru „angajamentul lor îndelungat față de o implicare politică profundă privind practicile arhitecturale și de învățare a decolonizării în Palestina și Europa”.
În plus, Demas Nwoko, artist, designer și arhitect de origine nigeriană, a primit Leul de Aur pentru întreaga carieră la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură. Recunoașterea a fost recomandată de Lesley Lokko, curator al Bienalei de Arhitectură 2023, și aprobată de Consiliul de Administrație al La Biennale di Venezia.
Ediția de anul acesta a bienalei a fost intitulată „Laboratorul viitorului”.