Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Premiile Gopo 2024 – „Libertate”, marele câștigător
trofeul gopo foto sorin florea

Premiile Gopo 2024 – „Libertate”, marele câștigător

Lungmetrajul „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, este marele câștigător al galei de anul acesta a premiilor Gopo, care recompensează cele mai bune producții cinematografice românești ale anului anterior și care a avut loc în 29 aprilie la Teatrul Național București.

„Libertate”, produs de Oana Bujgoi Giurgiu şi Tudor Giurgiu, s-a impus la zece categorii ale premiilor, inclusiv „cel mai bun film de lungmetraj”, „cea mai bună regie”, „cel mai bun actor în rol principal” (Alex Calangiu) și „cel mai bun actor în rol secundar” (Iulian Postelnicu).

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat ex-aequo. Câștigători au fost Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu – pentru „Libertate”, şi Radu Jude – pentru „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”.

Cât privește premiile pentru interpretare feminină, ele au revenit Ilincăi Manolache, pentru rolul principal din filmul „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”, și Mariei Popistașu, pentru rolul secundar din „Taximetriști”.

Cea mai bună imagine a fost desemnată cea din filmul „Spre Nord” (George Chiper-Lillemark), iar cel mai bun montaj, cel realizat de Reka Lemhenyi pentru filmul „Libertate”.

„Spre Nord”, de Mihai Mincan, a fost ales și cel mai bun film de debut, iar cel mai bun film documentar a fost „Între Revoluţii”, de Vlad Petri.

Cel mai bun film european a fost producția franceză „Anatomia unei prăbuşiri”, de Justine Triet, în timp ce Premiul Publicului a revenit comediei „Miami Bici 2”, de Jesus del Cerro.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din profesioniști din domeniu, iar câștigătorii au fost votați de mai mult de 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de o firmă de audit.

Anul trecut, marele câștigător a fost „Oameni de treabă”, de Paul Negoescu, cu șase trofee obținute.

Credit foto: Sorin Florea