Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Premiul Nobel pentru Economie, atribuit pentru cercetări în economia muncii și relațiile cauzale

Premiul Nobel pentru Economie, atribuit pentru cercetări în economia muncii și relațiile cauzale

Academia Regală Suedeză pentru Științe a decis să acorde Premiul Sveriges Riksbank în Sțiințe Economice pe 2021, acordat în memoria lui Alfred Nobel, canadianului David Card, americanului Joshua D. Angrist și olandezului Guido W. Imbens.

Jumătate din distincția în valoare de 10 milioane de coroane suedeze îi revine lui David Card „pentru contribuții empirice la economia muncii”, iar cealaltă jumătate este împărțită între Joshua D. Angrist și Guido W. Imbens, „pentru contribuții metodologice la analizarea relațiilor cauzale”.

Laureații de anul acesta au oferit noi perspective despre piața muncii și au arătat ce concluzii pot fi trase legat de cauză și efect din experimente naturale.

Abordarea lor a avut impact asupra altor domenii și a revoluționat cercetarea empirică.

David Card, născut în 1956, în Guelph, Canada, a primit în 1983 titlul de doctor la Princeton University (SUA). Este profesor la University of California, Berkeley (SUA).

Joshua D. Angrist, născut în 1960, în Columbus (Ohio), și-a obținut tilul de doctor în 1989 la Princeton University. Este profesor la Massachusetts Institute of Technology (Cambridge, SUA).

Guido W. Imbens, născut în 1963, în Eindhoven (Olanda), și-a obținut tilul de doctor în 1991 la Brown University (SUA). Este profesor la Stanford University (SUA).

Academia Regală Suedeză pentru Științe, fondată în 1937, este o organizație independentă care are ca obiecțiv promovarea științelor și consolidarea influenței lor în societate.

În perioada 1969 – 2021, au fost acordate 53 de premii în științe economice. Opt dintre acestea au fost împărțite între trei laureați. Două femei au primit până în prezent această distincție – Elinor Ostrom, în 2009, și Esther Duflo, în 2019.

Duflo, la vârsta de 46 de ani, a devenit cel mai tânăr laureat, iar Leonid Hurwicz, la vârsta de 90 de ani, a devenit în 2007 cel mai vârstnic.

Sursa text și foto: nobelprize.org