Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Prima operă de artă, veche de 51.000 de ani
griffith university arta rupestra

Prima operă de artă, veche de 51.000 de ani

Cel mai vechi exemplu de artă figurativă a fost descoperit într-o peșteră indoneziană și reprezintă un porc sălbatic și un trio de figuri umane. Acest desen datează de 51.000 de ani, potrivit cercetătorilor, și sugerează că Europa nu a fost locul de naștere al artei rupestre, așa cum mult timp a fost presupus.

Descoperirea de pe tavanul unei peșteri calcaroase din insula indoneziană Sulawesi făcută de o echipă de oameni de știință australieni și indonezieni a fost publicată în Nature.

Cercetătorii au spus despre arta antică din peștera Leang Karampuang: „Această compoziție narativă care înfățișează figuri asemănătoare oamenilor interacționând cu un porc, este acum cel mai vechi exemplu cunoscut de artă reprezentativă și de povestire vizuală din lume. Descoperirile noastre arată că reprezentările figurative ale figurilor și animalelor antropomorfe au o origine mai profundă în istoria creării de imagini de către oamenii moderni (Homo sapiens) decât cea recunoscută până în prezent”.

Echipa de la situl Leang Karampuang a utilizat o nouă tehnică pentru a determina vârsta minimă a picturilor, folosind un laser pentru a data carbonatul de calciu care s-a format în mod natural peste figurile reprezentate. Ei sunt de părere că metoda este mult mai bună decât altele și ar trebui „să revoluționeze datarea artei rupestre la nivel mondial”.

Oamenii de știință spun că, pentru a demonstra eficiența și fiabilitatea acestei tehnici, au redatat ceea ce a fost anterior cea mai veche narațiune picturală cunoscută – o scenă de artă rupestră din peștera Leang Bulu’ Sipong aflată în apropiere. Acolo există mai multe picturi figurative „cu figuri asemănătoare oamenilor care interacționează cu porci negri din Sulawesi și bovidee pitice”. Folosind noua tehnică, a fost constatat că scena de artă rupestră de la Leang Bulu’ Sipong este cu cel puțin 4.040 de ani mai veche, datând de acum 48.000 de ani.

Credit foto: Griffith University