Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Restaurare majoră a monumentului Stonehenge

Restaurare majoră a monumentului Stonehenge

Cel mai mare proiect de conservare a monumentului Stonehenge în peste 60 de ani a început marți, scrie Reuters.

Lucrări de reparații vitale pentru remedierea fisurilor și găurilor din megaliții preistorici Stonehenge au început marți, în cadrul uneia dintre cele mai mari acțiuni de conservare a sitului aflat în patrimoniul mondial, a anunțat organizația English Heritage.

Lucrările de la Stonehenge, unul dintre cele mai faimoase monumente preistorice din lume, ale cărui pietre datează de aproximativ 4.500 de ani, vor fi necesare pentru a remedia problemele cauzate de eroziune.

Schele vor fi ridicate pentru a permite accesul la vârful pietrelor, dintre care cea mai mare are o înălțime de aproximativ 9 metri. Astfel, va fi oprită lărgirea fisurilor existente și va fi înlocuit mortarul de beton, care a fost folosit pentru reparații în anii 1950 și anii ’60, cu mortar de var.

Situat în câmpia din Salisbury, în sud-vestul Angliei, Stonehenge este format din mai multe ansambluri concentrice de lespezi. Ridicarea lui s-a făcut în mai multe etape. La Stonehenge, menhirele neolitice au fost amplasate pentru a forma o linie perfect aliniată cu răsăritul Soarelui în timpul celor două solstiţii ale anului – de vară şi de iarnă.

Foto credit: English Heritage