Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  România, între zece țări europene care au depus la UNESCO dosarul „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor”
unesco

România, între zece țări europene care au depus la UNESCO dosarul „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor”

România se numără între cele zece țări europene care au depus la UNESCO, pe 30 martie 2022, dosarul „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Procesul de elaborare a dosarului de nominalizare a fost coordonat de Ministerul Culturii și Sportului din Spania, în colaborare cu instituțiile omoloage din Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg și România.

Această nominalizare este extensia elementului Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor de-a lungul traseelor migratoare în zona mediteraneană și în Alpi, înscris în anul 2019 în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității de Austria, Grecia și Italia, precizează Ministerul român al Culturii într-un comunicat.

Dosarul, rezultat al unei colaborări începute în 2020

„Depunerea dosarului este rezultatul unei colaborări începute în anul 2020 între experți în patrimoniu, profesioniști în domeniul zootehnic, comunitățile purtătoare ale elementului și asociații de păstori transhumanți din cele 10 țări, demonstrând, încă o dată, că patrimoniul imaterial aduce împreună, de la nivel local până la nivel internațional, țări și comunități, inspirați de dorința comună de a promova și salvgarda transhumanța, elementul împărtășit de toți cei implicați”.

Elaborarea dosarului la nivel național a fost realizată printr-o activitate de cercetare, documentare și inventariere a elementului, coordonată de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organismul științific de specialitate din subordinea Ministerului Culturii. Grupul de lucru a fost format din membri ai Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, cercetători ai Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” și profesori ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Dosarul va fi evaluat de Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial la cea de-a 18-a sesiune a sa din noiembrie – decembrie 2023.