Statuie din marmură în mărime naturală a lui Apollo, descoperită într-un vechi centru spa din Toscana
Noile săpături de la vechile băi termale din San Casciano dei Bagni, în Toscana, Italia, au scos la iveală o statuie în mărime naturală, bine conservată, a personajului mitic Apollo Sauroktonos – cea mai recentă descoperire într-un sit care s-a dovedit deja bogat în descoperiri romane și etrusce.
Sculptura din marmură a fost descoperită atunci când arheologii au extins perimetrul zonei de săpături dincolo de izvoarele geotermale. La marginea bazinului, în ceea ce a fost un sanctuar etrusco-latin complet cu un portic și patru coloane, statuia de marmură a fost găsită ruptă în bucăți mari. Mai întâi au ieșit la iveală picioarele sculpturii, înainte ca echipa să descopere trunchiul acesteia și un mic altar.
„În brațele noastre, acel corp de marmură era atât de cald încât părea viu”, a declarat entuziasmat pentru ANSA unul dintre arheologi, Jacopo Tabolli de la Universitatea pentru Străini din Siena.
Deși fragmentată – brațele și părți din cap nu au fost încă găsite – municipalitatea din San Casciano dei Bagni a considerat statuia „recompozabilă”. De asemenea, a fost considerată o copie, foarte probabil a unei sculpturi în bronz a sculptorului grec Praxiteles, ale cărui celebre statui cu Apollo Sauroktonos îl înfățișează pe zeu jucându-se cu o reptilă, o referire la porecla sa, „Ucigașul șopârlelor”. Echipa a datat statuia între secolul al II-lea î.Hr. și secolul al III-lea e.n., cuprinzând o epocă în care zona a trecut de la stăpânirea etruscă la cea romană. În această perioadă, sanctuarul a fost dedicat în parte lui Apollo, zeul vindecării fiind zeitatea centrală a unui templu care mărginea izvoarele termale. Tabolli a adăugat că șopârlele, cu care zeul este asociat, au fost, de asemenea, legate de leacuri pentru bolile oculare.
Cu toate acestea, sculptura a fost probabil răsturnată și distrusă atunci când creștinismul a cuprins regiunea la începutul secolului al V-lea e.n., ceea ce a dus la închiderea templului. Echipa speculează că bucățile sparte ale artefactului, precum și o serie de ofrande votive, au fost apoi acoperite de terasamentul căzut al sitului.
Foto credit: Il Santuario Ritrovato – San Casciano dei Bagni