„Stonehenge din Țările de Jos”, loc de înmormântare vechi de 4.000 de ani
„Stonehenge din Țările de Jos”, loc de înmormântare vechi de 4.000 de ani de mărimea a patru terenuri de fotbal, a fost descoperit de arheologi în orașul Tiel.
Situl include mai multe movile funerare, dintre care cel mai mare are un diametru de peste 20 de metri, și servea și ca un fel de calendar solar. Aici au fost descoperite rămășițele a aproximativ 60 de bărbați, femei și copii, potrivit The Guardian. Situl a fost folosit pentru înmormântări timp de mai bine de 800 de ani, au spus arheologii.
Un șanț de mică adâncime cu mai multe pasaje înconjoară cea mai mare movilă, iar soarele, inclusiv la solstiții, strălucea direct prin aceste pasaje.
„Acest deal a amintit de Stonehenge, cunoscutul și misteriosul monument preistoric din Marea Britanie, unde are loc și acest fenomen”, a relatat serviciul național de radiodifuziune NOS.
Obiecte valoroase, precum un vârf de lance din bronz, cranii umane și schelete de animale, au fost găsite de-a lungul pasajelor sitului, iar în cea mai veche parte a câmpului funerar a fost descoperită o mărgea de sticlă. Specialiștii spun că este cea mai veche mărgea de sticlă găsită în Țările de Jos și că aceasta provine inițial din Mesopotamia.
Săpăturile de la Tiel au început într-un parc industrial în 2017, potrivit arheologului municipal Ilse Schuuring. Orașul, care are o populație de aproximativ 42.000 de locuitori, se află la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Utrecht.
O parte din descoperirile de pe șantier vor merge la Flipje & Streekmuseum din Tiel, iar o alta, la Muzeul Național de Antichități din Leiden, a declarat consilierul Frank Groen. O lucrare științifică va fi publicată în toamnă.