Tezaur de artefacte și un drum roman, descoperite în Franța
Artefacte vechi de secole, datând de la Epoca Bronzului Târziu până la Epoca Medievală, și un drum roman din secolul II e.n. au fost descoperite în Pacé, regiunea Bretagne, în urma unor săpături derulate de arheologii francezi.
A fost identificat, între altele, un inel din aur pe care e gravată silueta lui Venus Victrix, versiune romană a zeiței care simbolizează puterea imperială și cuceririle romantice. Datând din secolul al II-lea sau al III-lea e.n., piatra încrustată inelului este sculptată dintr-un tip de onix, cu o suprafață albastră peste o bază neagră. Inelul ar fi aparținut elitelor romane care l-ar fi folosit atât ca bijuterie, cât și ca sigiliu, scrie popularmechanics.com.
Obiecte din perioada carolingiană, datând din secolul al IX-lea sau al X-lea, au fost de asemenea descoperite în apropiere de specialiștii Institutului Național Francez pentru Cercetări Arheologice Preventive (INRAP). A fost găsit un tezaur de monede despre care se crede că au fost îngropate atunci când Imperiul Carolingian se afla sub presiune, în timpul epocii vikingilor.
Au fost găsite și rămășițele unei mici așezări medievale considerat că a existat între secolele al V-lea și al X-lea, demonstrând tehnicile de construcție din acea epocă, inclusiv „parcele dreptunghiulare conectate prin poteci, inclusiv case, pășuni, zone de cultivare și silozuri pentru depozitarea cerealelor”, după cum spun specialiștii.
Fragmente de ceramică și matrițe de teracotă au fost găsite la fața locului; acestea datează din Epoca Bronzului Târziu. Experții cred că este posibil să fi existat un atelier în sit care să fi forjat săbii și alte tipuri de arme pe baza matrițelor de teracotă.