Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Trei brățări preistorice din aur, returnate României de Belgia
bratari mas romania

Trei brățări preistorice din aur, returnate României de Belgia

Trei brățări preistorice din aur au fost repatriate în România de regiunea Flandra din Belgia, după ce a fost descoperit că acestea au fost excavate și exportate ilegal pentru a fi vândute la licitație. Obiectele au fost repatriate oficial de la Museum aan de Stroom din Anvers.

Cele trei bunuri culturale mobile datează din Epoca Bronzului și perioada Hallstattiană timpurie mijlocie-finalul, mileniului II î.e.n., provenite din situri arheologice de pe teritoriul României.

Brățările, oferite la licitații în Monaco

Cele trei bunuri culturale mobile de mare valoare, protejate de lege, au fost sustrase de autori necunoscuți și, ulterior, înstrăinate, potrivit Ministerului Public. Două dintre ele au fost identificate când au fost oferite la vânzare în cadrul unei licitații publice din Principatul Monaco. Cea de-a treia brățară a fost identificată cu prilejul efectuării percheziției domiciliare la reședința din Belgia a persoanei care a depus la casa de licitații din Monte Carlo cele două brățări, în vederea vânzării publice.

Autoritățile judiciare belgiene au semnalat la 27 octombrie 2020 apariția celor două brățări în catalogul unei licitații din Monte Carlo, iar în 11 noiembrie 2020 organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul IGPR – DIC, Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național, s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de furt calificat.

Prin ordonanță, s-a început urmărirea penală in rem pentru furt calificat, iar ulterior extinderea urmăririi penale cu privire la export ilegal. Tot prin ordonanță, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un suspect pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire.

Artefactele, în custodia MNIR

Din probele administrate a reieșit faptul că cele trei brățări provin din situri arheologice din nord-vestul României, iar pentru exportarea lor era necesară obținerea unui certificat de export, document care nu există.

Ordinul european de anchetă, prin care era solicitat transferul bunurilor, a fost adresat autorităților belgiene în iunie 2022. Brățările, protejate de legea flamandă ca artefacte prețioase, au fost declasate și returnate României.

Ele vor ajunge în custodia Muzeului Național de Istorie a României, până la soluționarea definitivă a cauzei, urmând a fi supuse unor expertize pluridisciplinare (fizico-chimice, muzeografice ș.a.).