Vechiul drum al Egiptului cu 1.000 de sfincși, îngropat sub nisip de secole, prezentat într-o ceremonie spectaculoasă – FOTO
Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, a inaugurat săptămâna trecută Aleea statuilor renovate, un „muzeu în aer liber”, care duce la templul zeului Amon Ra, una dintre principalele zeităţi din panteonul egiptean.
Aleea Sfincșilor, lungă de 1,7 mile, din Luxor, Egipt, care este flancată de peste 1.000 de statui de sfincși și berbeci, a fost redeschisă oficial în cadrul unei ceremonii fastuoase, organizată de Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților.
Calea, îngropată de secole sub straturi de nisip, leagă templele Luxor și Karnak din estul țării, potrivit The Art Newspaper.
Marșul extravagant s-a extins în tot orașul și a inclus participanți în ținute faraonice, o orchestră simfonică și bărci pe Nil.
Aleea Sfincșilor a fost descoperită pentru prima dată în 1949, în timpul săpăturilor efectuate de Zakaria Ghonaim în fața Templului Luxor. Între 1958 și 1960, principalul arheolog egiptean Mohamed Abdel Kadir a descoperit prima parte a drumului de lângă Templul Luxor.
Mustafa al-Saghier, director al complexului Templului Karnak și supervizorul general al proiectului de renovare al Aleii Sfincșilor, a declarat presei egiptene că excavările „au scos la iveală alte obiecte… inclusiv un zid datând din perioada romană”. Potrivit ziarului National, întregul bulevard și templele din apropiere vor fi accesibile publicului.
Karnak, vast complex la nord de Teba – Luxorul de astăzi -, templele şi palatele sale, precum şi necropolele din Valea Regilor şi Valea Reginelor sunt înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO.
Potrivit Arab News, aproximativ 3,5 milioane de turiști au vizitat Egiptul anul trecut, comparativ cu 13 milioane în 2019. Marele Muzeu Egiptean, situat lângă Marile Piramide din Giza, este programat să se deschidă la sfârșitul anului 2022.
Foto credit: Ministry of Tourism and Antiquities