Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Viața de zi cu zi a românilor din comunism, „povestită” într-un muzeu dedicat la Brașov
muzeul amintirilor din comunism

Viața de zi cu zi a românilor din comunism, „povestită” într-un muzeu dedicat la Brașov

Peste 100 de obiecte și mărturii personale, fragmente din viața cotidiană a românilor din timpul perioadei comuniste, expuse din 1 aprilie la Muzeul Amintirilor din Comunism, la Brașov. Colecția permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist.

Perspectivă unică asupra vieții de la 1948 până la Revoluția din 1989

Obiectele și mărturiile au fost colectate începând cu anul 2021 prin Campania #MAdCesidespretine ce oferă o perspectivă unică asupra vieții de la 1948 până la Revoluția din 1989.

Printre ele se numără atât piese de mobilier, care se regăseau în fiecare casă, precum recamierul sau biblioteca cu bibelouri, cât și obiecte casnice și de decor, dar și povești unice din viața oamenilor, cu situații neobișnuite, absurde sau comice.

madc

Muzeul este amenajat în fostul Hotel Capitol din centrul orașului Brașov, o clădire reprezentativă pentru perioada comunistă. În acest spațiu a funcționat până în 1989 un magazin tip „Shop” unde se vindeau, în schimbul valutei pe care populația obișnuită nu avea voie să o dețină, mărfuri foarte dorite, precum săpunuri, casetofoane sau chiar benzină.

Spațiul cultural va oferi, în aceeași clădire, o zonă expozițională permanentă, o zonă dedicată expozițiilor temporare, o cafenea care redă atmosfera perioadei comuniste prin selecția de produse specifice epocii, precum și un magazin cu suveniruri unicat, care va funcționa în paralel și online, pe site-ul www.madc.ro.

BD Historia, prima expoziție temporară

Prima expoziție temporară a muzeului este dedicată colecției de reviste BD Historia – benzi desenate istorice. Revista, inițiată de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, adaptează momentele istorice sub forma de benzi grafice. Expoziția temporară MAdC aduce în prim plan cel de-al doilea număr al seriei B.D., inititulată „Momente din istoria comunismului în România”, care reunește lucrări ale artiștilor consacrați cu cele ale studenților Cercului de Istorie Contemporană al Facultății de Istorie, Universitatea din București.

Totodată, muzeul va fi un punct de sprijin pentru organizațiile non-guvernamentale, urmând ca spațiul să poată fi exploatat în fiecare zi de luni pentru diverse activități culturale și sociale organizate de ONG-urile din România. Pe lângă activitatea turistică pe care o va desfășura, MAdC își propune să participe activ la implicarea și includerea copiilor din medii defavorizate în activități culturale și educaționale, prin realizarea unor parteneriate strategice cu ONG-uri și direcții sociale.

În cadrul muzeului, vor fi organizate tururi special pentru copii, precum și diferite ateliere dedicate lor.

Muzeul Amintirilor din Comunism poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Prețul biletelor este de 35 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru elevi/ studenți/ pensionari.

Credit foto: MaDC