Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș, reintră oficial în circuitul cultural și turistic al României
vila sipot

Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș, reintră oficial în circuitul cultural și turistic al României

Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș, reintră oficial în circuitul cultural și turistic al României, la finalul lui 2024, după doi ani de lucrări de renovare, iar 50.000 de vizitatori sunt așteptați anual.

Principala atracție a monumentului istoric – cunoscut și sub numele de „Casa Arhitecților”, locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia – este Galeria Arhitecților Peleșului, spațiu expozițional dedicat arhitecților care au construit și dezvoltat domeniul regal.

În total, lucrările de renovare și consolidare pentru Vila Șipot au costat mai mult de 500.000 de euro, în mod exclusiv cu fonduri și suport logistic din partea sponsorilor privați.

Vitralii cu valoare arhitecturală aparte

Galeria Arhitecților este organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș la nivelul demisolului, cu acces direct din Piațeta Economat, și găzduiește printre exponate și vitralii cu patru dintre arhitecții importanți care au proiectat Castelul Peleș. Între aceștia se află Karel Liman, arhitectul ceh care a fost în slujba regelui Carol I pentru a extinde și amenaja Peleșul în actuala formă și care a folosit Vila Șipot drept atelier de lucru. Conform documentelor istorice, însuși regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea și punerea în operă a cerințelor sale. Liman a proiectat și Castelul Pelișor, precum și alte edificii de pe Domeniul Regal, fiind implicat apoi în proiectele reginei Maria de la Bran și Cotroceni.

Vitraliile reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identității regalității române, iar restaurarea lor a fost o componentă extrem de importantă în cadrul procesului de consolidare a construcției, demarat la inițiativa Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Reamenajare și recondiționare

În cadrul proiectului de restaurare au fost finalizate lucrările de consolidare a construcției, dar și lucrările de înlocuire a instalațiilor sanitare termice și electrice, precum și de refacere a structurilor de rezistență ale spațiului Galeriei Arhitecților Peleșului.

După modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Șipot poate fi valorificată ca obiectiv turistic, spațiu multifuncțional pentru evenimente, spațiu inspirațional de lucru pentru tineri arhitecți sau cu alte profesii creative. În plus, aceasta oferă și locuri de cazare pentru cei care vor să își petreacă o vacanță pe Domeniul Regal Peleș.

Aici au locuit și lucrat cei patru arhitecți – Johannes Schulz, André Lecomte du Noüy, Karel Liman și Wilhelm von Doderer – care au proiectat domeniul Peleș, ridicat până în 1914. Reamenajarea și recondiționarea au fost făcute după planuri vechi și câteva imagini.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș este singura entitate non-guvernamentală și non-profit creată cu misiunea de a proteja, conserva, restaura și de a pune în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural, artistic și peisagistic de pe Domeniul Regal Peleș.

În urmă cu un an, Curatorial a vizitat în avanpremieră imobilul, la acea vreme în curs de renovare.

Vila Șipot – Casa arhitecților domeniului Peleș, readusă la viață. Cel mai nou spațiu cultural și turistic din Sinaia / FOTOREPORTAJ