Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Uncategorized   /  Pictori celebri: Mary Cassatt, cinci probe de foc și un vis împlinit
Mary Cassatt, portret de Edgar Degas

Pictori celebri: Mary Cassatt, cinci probe de foc și un vis împlinit

Mary Cassatt este singura femeie acceptată să expună la primul eveniment al impresioniștilor, în 1874. Avea 30 de ani, venise din statele Unite, și a fost invitată de însuși Edgar Degas, care fusese încântat de simțul culorii pe care îl avea tânăra artistă. Ea expusese deja de câteva ori la Salonul Oficial, însă rigiditatea juriului a împins-o să caute noi provocări.

Drumul către consacrare nu a fost însă simplu. Mai ales pentru o femeie în secolul 19.

Până la recunoașterea talentului și consacrarea la Paris, americanca născută în Pennsylvania a trecut cu încăpățânare peste toate obstacolele care îi apăreau în calea visului său de a picta. Vom enumera doar cinci piedici pe care viața și prejudecîțile i le-au pus, ilustrative pentru lupta de o viață.

Lucrul cu modele

Pe când studia pictura în Statele Unite, femeile nu aveau voie să lucreze cu modele, precum bărbații. În special tânăra Cassatt, care avea doar 15 ani la începuturile carierei. Femeile aveau voie să lucreze doar cu obiecte neînsuflețite.

Relația cu tatăl

“Mai degrabă te-aș vedea moartă”, a fost reacția tatălui la auzul dorinței lui Mary de a deveni pictor. Nu a fost de acord să îi cumpere nici materiale necesare, nici să îi finanțeze călătoria în Europa pentru a se desăvârși ca artist. Mary a trebuit să accepte comenzi în SUA care să îi plătească traversarea Atlanticului.

Discriminarea Academiei

Ajunsă la Paris împreună cu mama sa, a luat lecții private cu profesori de la Beaux Arts. Nu s-a putut înscrie oficial la cursuri, deoarece în acea epocă femeile nu erau acceptate în Academie.

Subiectele impuse

Nici Europa nu era o campioană a drepturilor femeii. Singurele subiecte acceptabile pentru Mary erau scenele domestice cu femei și copii. Dar pe care le-a executat cu deosebită măiestrie, precum contemporana ei mai celebră, Berthe Morisot.

Libertatea de exprimare

Mary Cassatt nu avea libertatea de a hoinări prin cafenele și cluburi cu confrații ei, pictori celebri, ca atare nu a putut explora multe dintre subiectele foarte la modă în acea epocă. Deși destul de libertin ca vibrație urbană, Parisul nu includea și femeile respectabile în viața socială de noapte.

Mary Cassatt nu s-a căsătorit niciodată și nici nu a avut copii. Când nu a mai putut picta din cauza unei cataracte avansate, ea și-a folosit energia în direcția luptei pentru drepturile femeilor. A rămas prietenă pe viață cu Edgar Degas, cel care a îndrumat-o și a influențat-o pe tot parcursul carierei.