Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  “100 de artiști în 100 de ani de artă românească 1900-2000”, la Muzeul de Artă Braşov
muzeul de arta brasov

“100 de artiști în 100 de ani de artă românească 1900-2000”, la Muzeul de Artă Braşov

Expoziţia este deschisă până pe 6 martie şi oferă vizitatorilor prilejul de a cunoaște un capitol fundamental al artei românești moderne, evoluția graficii în secolul XX.

Ea aduce o reverenţă celor care au îndeplinit rolul principal în așezarea fundamentelor școlii românești de grafică, Theodor Aman, unul dintre întemeietorii Școlii Naționale de Arte Frumoase din București și Gabriel Popescu, fondator al catedrei de gravură.

Grafica din prima jumătate a secolului XX, când genul s-a afirmat și datorită activității societății „Graphica”

Aceasta a fost întemeiată în 1916 la inițiativa lui Jean Al. Steriadi şi este reprezentată în expunere printr-o pleiadă de personalități marcante ale artei românești: Nicolae Vermont, Ștefan Popescu, Nicolae Tonitza, Marcel Iancu, Francisc Șirato, Constantin Brâncuși și alții.

Alături de maeștrii artei românești sunt prezenți în expunere și artiști cu un rol important în dezvoltarea mișcării artistice din Transilvania, Octavian Smigelschi și Hans Hermann.

Una din secțiunile expoziției este dedicată rolului crucial pe care școala Kazar/State a îndeplinit-o în reconfigurarea câmpului artei românești postbelice printr-o reinterpretare de sorginte avangardistă a limbajului tradițional al graficii, fiind prezenți în expunere cei mai importanți graficieni formați în spiritul său. Impulsul înnoitor oferit de Vasile Kazar și Ion State la catedra de grafică a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” a rodit în continuare și pentru generația de graficieni formată după 1990 prin preluarea ștafetei paideice de către  Mircia Dumitrescu, ajungând astfel până în contemporaneitate.

Text şi foto: Muzeul de Artă Braşov